2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Kullancsok, bolhák, szúnyogok – ami felelős állattartóknak legfontosabb, az a megelőzés

A mostani időszak legnagyobb kihívása a kedvtelésből tartott állatokat illetően az enyhe téli időjárás, legalábbis ami mindennek az állatorvosi vonatkozását illeti.

A parazitáknak a felmelegedés, a tavaszias időjárás igencsak kedvez. Egyre gyakrabban jelennek meg a vérszívók: kullancsok, bolhák, de leginkább a szúnyogok, ezek pedig veszélyes fertőzéseket terjesztenek. Ezért érdemes időben észbe kapni, és megtenni a fontos megelőző lépéseket, mielőtt a kiskedvenc állapota kezelhetetlenné válik.

A kullancsok jelentik a vérszívók másik, komoly problémát jelentő csoportját. Ezek másféle betegségeket terjesztenek, de nem kevésbé veszélyesek. Ilyenek a lyme kór, az ehrlichia vagy anaplasma és a szerencsére nálunk ritkán előforduló babézia. A lázas és erőtlen kutyáknál gyors tesztekkel kimutathatóak a fertőzések, és hosszadalmas kezeléssel gyógyíthatók is.

Ahogy jön a tavasz, a macskatartóknak fontos fokozottan ügyelni kedvenceikre. Az első fecske megjelenésével megkezdődik a macskák ivarzása is. Ők elég nagy távolságokat képesek bejárni, nem tisztelve a forgalmi rendet, ami balesetekkel járhat. Csordás Attila elmondta, a gazdáknak, amennyiben nem szeretnének újabb almokat, érdemes az ivartalanítás mellett dönteniük.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …