2024. június 16., vasárnap
FONTOS

Új kiállítás nyílt a békéscsabai Munkácsy Mihály múzeumban

Égi csillag tiszta fénye címmel újabb kiállítás nyílt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban, ezt egy sajtótájékoztatón mutatták be az intézmény munkatársai.

A keresztény kultúra évszázadokon keresztül meghatározó szerepet játszott a békéscsabaiak életében, néhány tárgy pedig kiemelt figyelmet kapott. Ilyen a települési értéktárban ötvenedik helyen szereplő Tranoscius, melyre a csabaiak méltán lehetnek büszkék. Erre épül az a kiállítás is, mely áprilisig látogatható.

A magyarországi egyházak által megalkotott kulturális javak kiemelkedő történelmi és esztétikai értékeket képviselnek a városban. Éppen ezért jelölte ki a Tranosciust az intézmény a tárlat központi témájaként. A könyv az evangélikus szlovákok vallását jeleníti meg, ugyanis minden élethelyzetben, minden hétköznapi és ünnepi alkalomnál előkerül a vallásos hívek életében. Több, mint ezer éneke a keresztény hit minden lényeges elemével foglalkozik.

A tárlaton felvonultatott értékek a múzeum történelmi és néprajzi gyűjteményéből származnak. A Tranoscius mellett a könyv megalkotójának bemutatása és létrejöttének folyamata is szerepet kap a kiállításon.

Nézze meg ezt is:

Új módszer az öntözésben

  Nemrégiben húsz öntözőzsákot helyezett ki a város közterein a Gyulai Közüzemi Kft. A kísérleti …