2024. március 19., kedd
FONTOS

Erdős Kamillról végez kutatást a Néprajzi Múzeum Gyulán és környékén

Erdős Kamill hagyatékát az Erkel Ferenc Múzeum őrzi.

A hatalmas anyag 514 fotó negatívot, kéziratos feljegyzéseket, valamint szakkönyveket, a cigánysággal kapcsolatos irodalmakat tartalmaz.

A Néprajzi Múzeum 2022 nyarán felkereste a gyulai intézményt, hogy segítse a munkájukat a digitalizását illetően, hiszen ők a legmodernebb eszközökkel tudják megmenteni ezeket a negatívokat. Jelenleg, az együttműködés második ütemében a terepkutatások zajlanak. Horváth-Nagy Adrienn néprajzos muzeológus elmondta, lehetőségük szerint visszamennek azokra a településekre, ahol Erdős Kamill a fotókat készítette. Munkájuk során próbálják felkutatni a képeken lévő személyeket, hogy a meglévő anyagokat árnyalják történetekkel, és bemutassák, az adott szereplő sorsa a későbbiekben hogyan alakult.

A kutatás alap célja az volt, hogy egyfajta digitalizálási támogatást nyújtson a Néprajzi Múzeum a gyulai Erkel múzeumnak. Erdős Kamill 1970-es években bekerült, veszélyeztetett állapotú, nitrátos negatív fotó hagyatékát segítsék jó minőségben megőrizni. A digitalizált fotókból 2023 májusában lesz kiállítás a Néprajzi Múzeumban.

Elhangzott, Erdős Kamill munkássága páratlan, hiszen alig 10 év alatt hozott létre egy olyan életművet, amely nem terjedelmében, hanem a szemléletében kiemelkedő. A vándorkiállítás a tervek szerint az idei év végén vagy 2024 elején érkezik Gyulára.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …