2024. április 27., szombat
FONTOS

Gyulán is egyre többen keresik fel a háziorvosokat

Az év első hetében csaknem 162 ezren fordultak orvoshoz akut légiúti fertőzéssel Magyarországon, közülük 19 ezer embernél a klinikai tünetek alapján influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán.

A számok azt mutatják, hogy az akut légúti megbetegedések 20 százalékkal, az influenzaszerű megbetegedések pedig 50 százalékkal emelkedtek az év utolsó hetében mérthez képest, ami azt jelenti, hogy elkezdődött az influenza járványos terjedése, napjainkban pedig tetőzik. 2023 első hetében a legtöbb beteg Győr-Moson-Sopron és Békés vármegyében volt a Nemzeti Népegészségügyi Központ legutóbbi heti jelentése szerint.

Drasztikusan emelkedik a légúti betegeknek a száma – fogalmazott Soós Ildikó. A háziorvos kiemelte, főleg a fiatal felnőttek keresik fel őket, az idősebb korosztállyal kevésbé találkoznak. Ez annak köszönhető, hogy ők nagyobb arányban vannak beoltva.

Soós Ildikó elmondta, az influenzások magas lázzal, rossz, elesett általános állapotban érkeznek hozzájuk. A légúti tünetek általában jellemzően csak néhány nap múlva jelentkeznek száraz köhögés, orrfolyás, tüsszögés formájában.

A megelőző oltás fontos az időseknek, a krónikus betegeknek, kismamáknak. Soós Ildikó kiemelte, C és D vitamin szedését ajánlja a téli időszakban. Békés vármegye az ország egyik olyan térsége, ahol jelenleg a leggyorsabban terjed az influenza. Az év harmadik hetében 185 400-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 23 800 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Utóbbiak közül a betegek 35 százaléka gyerek, 31,1 százaléka 15–34 éves volt. A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,1 százaléka, 10,8 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

A Békés Megyei Központi Kórház Tagkórházaiban –  január 30-tól, hétfőtől visszavonásig – az influenzajárványra való tekintettel teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …