2024. április 26., péntek
FONTOS

2030-ra készülhet el az M44-es meghosszabbítása a Partium felé

Megállapodás született arról, hogy 2030-ban átadják a negyedik gyorsforgalmi útkapcsolatot is Magyarország és Románia között – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, Bukarestben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Sorin Mihai Grindeanu román kormányfő-helyettessel, közlekedési miniszterrel közös sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, a korábbi célkitűzéseik alapján öt évente újabb gyorsforgalmi útkapcsolatot adnak át a két ország között.

Szijjártó Péter elmondta, Magyarországon a Budapest és Békéscsaba közötti gyorsforgalmi utat el fogják vinni a határig, és akkor meglesz a lehetőség arra, hogy az Nagyszalontától délre becsatlakozzon a romániai gyorsforgalmi úthálózatba. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, megállapodtak a határmetszési pontról is, Magyarországon a méhkerékiek már készülnek.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke elmondta, az Arad és a Bihar megyei tanács európai uniós forrásból tervez egy Aradot Nagyváraddal összekötő gyorsforgalmi utat. 2021-ben keresték fel Békés Vármegye Önkormányzatát azzal, hogy legyenek házigazdái annak a vármegyék közötti tanácskozásnak, ahol ezeket a terveket ismertetik.

Zalai Mihály hangsúlyozta, a XIX. század második felében a Nagyváradot Békéscsabán keresztül Fiuméval összekötő vasútvonal alapja volt Békés vármegye robbanásszerű gazdasági fejlődésének.

Szijjártó Péter kiemelt stratégiai érdeknek nevezte a Magyarország és Románia közötti együttműködés folyamatos fejlesztését. Rámutatott, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a 12 milliárd eurót, ezzel hatalmas rekordot döntött, így mára Románia lett Magyarország harmadik legfőbb exportpiaca.

 

Nézze meg ezt is:

Útlezárás várható szombaton Gyula belvárosában

Futóverseny miatt útlezárásokra és forgalomterelésekre kell számítani 2024. április 27-én 10 óra és 14 óra …