2024. április 29., hétfő
FONTOS

Bemutatták a jubileumi 60. várszínházi évad várható programját

A hagyományteremtés, majd a hagyományok éltetése, valamint a megújulás jellemezte a Gyulai Várszínház elmúlt hat évtizedét és jellemzi a 60. évadot is – hangzott el a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón.

Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a jubileumi, hatvanadik évad finanszírozási szempontból komoly kihívás elé állította a teátrum vezetését. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen a grémium elfogadta, hogy az önkormányzati támogatáson felül 60 millió forint kölcsönt biztosít a várszínháznak, hogy gond nélkül tudják biztosítani fizetési kötelezettségeiket.

Elek Tibor, a teátrum igazgatója kiemelte, közel két hónapon keresztül olyan összművészeti programsorozatot kínálak, amely a különböző korú és érdeklődési körű közönségrétegnek biztosít különböző műfajokban nyári művészeti élményeket. Az idei programkínálatból kiemelkednek a X. Színházi Olimpia nemzetközi előadásai, a három saját színházi fesztivál, három új bemutató, a Free Zenei Fesztivál, valamint a XI. Irodalmi Humorfesztivál. A jubileumi 60. évad a X. Színházi Olimpia előadásaival indul június 22-én.

Az évad a Világirodalmi Klasszikusok Fesztiváljával, majd az Erdélyi Héttel folytatódik. Az utóbbit hatodik alkalommal rendezik meg Gyulán, melyben többek között az Aradi Kamaraszínház és a nagyváradi Szigligeti Színház előadásai fogadják az érdeklődőket. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda, és Tamási Áron munkássága után idén Molnár Ferenc életműve mutatkozik be négy nap alatt négy előadással.

Újdonság, hogy Free Zenei Fesztivált rendeznek, mellyel céljuk, hogy Erkel Ferenc és Halmos Béla városában kivigyék a zenét a vár falai közül a város frekventált utcáira, tereire.

2003 óta a Gyulai Várszínház két évente rendezi meg az Irodalmi Humorfesztivált. Az idei fellépők között szerepel többek között Farkas Wellmann Éva, Lackfi János, valamint Vöröskéry Dóra.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …