2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Felújítják a Ladics-házat és a Százéves cukrászdát

Kedd délelőtt aláírták a 100 éves cukrászda és a Ladics-ház felújításáról szóló, kivitelezési szerződést.

A beruházás jelentőségét a két épület várostörténeti, valamint a mai turisztikai életében betöltött szerepe adja meg.

Görgényi Ernő polgármester kiemelte, még 2015-ben kezdték el a megalapozó kutatásokat és a tervezést. Az akkor készített örökségvédelmi tanulmányból kiderült, hogy a ma is látható homlokzat tagozódása 100 százalékban az eredeti. A hamarosan kezdődő felújítás fontos állagmegóvási munkákat tartalmaz.

Görgényi Ernő kiemelte, a nyári időszakot is érinteni fogja a munka, ezért a Ladics házat be kellett zárni, a Százéves cukrászda pedig szeptemberig működik. Az utóbbi esetében egy rövidebb őszi bezárásra lesz szükség annak érdekében, hogy a belső munkálatok során ne zavarják a vendégeket.

A Ladics-házban a teljes belső berendezés megmarad. Az épület állagmegóvása során kiépítik a fűtésrendszert, modernizálják a jegypénztárat, öltözőket alakítanak ki a dolgozók számára, és közönségtájékoztató berendezéseket helyeznek el.

Görgényi Ernő hangsúlyozta, a két egymás mellett lévő épület Gyula polgári fejlődésének két ikonikus épülete. A Ladics ház bemutatja egy jellegzetes, XIX. századi alföldi polgár család világát, a 100 éves cukrászda épülete pedig nemcsak az enteriőrt tekintve hiteles, hanem egykor ez volt a polgári élet jellegzetes színtere is. A két épület felújítása valamivel több, mint 784 millió forintba kerül. Hamarosan elkezdődik a munka, és még idén be is fejeződik

Nézze meg ezt is:

Elismerték Bánhegyi Róbert Jánost

  A napokban vette át Bánhegyi Róbert János főorovos a Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepi díjkiosztón Szent-Györgyi …