2024. május 5., vasárnap
FONTOS

Öt helyszínen éjszakázhatunk szombaton, a gyulai múzeumokban

Majd utazgatok, mert utazni érdemes… – ezzel a címmel várják a látogatókat a Békés Vármegyei Levéltárban, a Múzeumok éjszakáján.

A szombat esti, 7 órakor kezdődő mini konferencián a formai keretek a korábbi évekhez megszokott módon alakulnak majd. A korábbi években szó volt már különös házasságokról, tavaly az összeesküvés elméletek kerültek a középpontba, idén az utazás, közlekedés témájához kapcsolódnak. Az első előadó a középkor világába kalauzolja az érdeklődőket.

Felek Ferenc vasúttörténeti kutató a gyulai kisvasút világát idézi fel. Balogh Dorottya igazgatóhelyettes a halálmotorosokról beszél. A résztvevőkre ezúttal egy meglepetés előadás is vár.

A Múzeumok éjszakája évek óta a leglátogatottabb kulturális programok közé tartozik Gyulán, mely minden generáció számára kínál érdekességeket.

Gyulán a Ladics-ház jelenleg egy jelentős korszerűsítés miatt nem látogatható, de az Erkel Ferenc Nonprofit Kft által működtetett további négy kiállítóhelyen számos program várja az érdeklődőket szombat este. Az Almásy-kastélyban nemesi gyermekviselet-bemutató, zöldfűszer ismertető, tacskó fogadóóra, szabadulószobák és tárlatvezetések várják a vendégeket.

A várban fél óránként kezdődnek programok, ezek érintik a várbörtönt, a hóhérok munkáját, de interaktív fegyverbemutatót is szerveznek, a bátrabbakra pedig végvári erőpróba vár.

Erkel Ferenc szülőházában himnusztörténettel, filmvetítéssel és népi játékokkal készülnek. A Kohán képtárban közös festésre és tárlatvezetésre hívják a festészet iránt fogékony látogatókat.

Nézze meg ezt is:

Újra kiadták “A gyulai Józsefváros története” című kötetet

    Két témában tartott sajtótájékoztatót Gyulai Évszázadok Alapítvány és a Gyulai Városbarátok Köre. Durkó …