2024. május 6., hétfő
FONTOS

A folyadékfogyasztásra hívja fel a figyelmet a háziorvos

Egy felnőtt ember szervezetének 60-70 %-a víz, amelyből már 1-2 %-os veszteség fejfájást, fáradtságot vagy állóképesség csökkenést okozhat.

A nyári kánikulában különösen ügyelni kell a fokozott folyadékfogyasztásra és a bőr védelmére, hívta fel a figyelmet Horváth Imre háziorvos. A praktikus tanácsok a fiataloknak és az időseknek egyaránt segíthetnek átvészelni a nyári hőséget.

Nyolc pohár víz, ennyi folyadékra van szüksége naponta egy átlagembernek. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása szerint egy felnőtt nőnek 2 liter, a férfiaknak 2,5 liter vízre van szükségük, míg a 4-13 éves gyermekeknek 1,5-2 literre. Hőségben ez a mennyiség akár 2-3-szorosára is növekedhet. Horváth Imre háziorvos arról beszélt, hogy nem csak a folyadékvesztésre kell figyelni a nyáron.

Nyáron a vízparton, horgászat közben napernyővel és sapkával védekezik a káros napsugarak ellen Szabó László. A gyulai lakos elmondta, a kánikulában a vízfogyasztásról sajnos gyakran megfeledkezik.

A szív- és keringési problémákkal küzdők, de különösen a szívkoszorúér betegséggel élők szervezetére a hőség plusz terhelést ró. A kánikulában érdemes a fizikai munkát óvatosabban végezni és azt is kora reggel vagy az esti órákban. A magas vérnyomás betegeknél a folyadékhiány vagy a kánikula éppen ellentétes hatást vált ki, lejjebb eshet a vérnyomás és ez okozhat panaszokat, mondta a háziorvos. Horváth Imre kiemelte, a betegséggel élőkön túl két korosztályra különösen figyelni kell a nagy melegben.

Az utóbbi években tapasztalható egyre melegebb nyarak miatt érdemes megfogadni az orvosi tanácsokat, és figyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra és a bőrvédelemre.

 

Nézze meg ezt is:

Stroke tréninget tartottak a gyulai tagkórházban

Stroke team tréninget tartottak a napokban a Békés Vármegyei Központi Kórház gyulai skill laborjában. A …