2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Múzeumok éjszakája: amikor minden életre kel

Amikor minden életre kel – a Múzeumok Éjszakáján Gyula öt pontján volt igaz a jelmondat.

A szombat esti programok kalandokat, érdekességeket, látnivalókat kínáltak az érdeklődőknek, mindezt különleges hangulatban.

A gyulai várban többek között gyorstalpaló hóhérképzővel, boszorkányos fortélyokkal és fegyverbemutatóval várták a látogatókat.

Az interaktív bemutatón a hideg- és lőfegyverekkel ismerkedhettek meg a várlátogatók. Bajnóczi Ervin az erőpróba részleteiről beszélt.

Leginkább a történelem és a földrajz érdekli Krisztován Dávid Benettet, aki elmondta, nem először van a gyulai várban.

A bájital készítés rejtelmeit leste el a Boldogkőváraljáról érkezett Galuska Krisztina, aki elmondta, a program és a helyszín is elvarázsolta.

Az Almásy-kastély programjai a trendekre épültek az idén; az érdeklődők bekapcsolódhattak egy nemesi gyermekviselet-bemutatóba, Tacskó Döncivel is megismerkedhettek és meghallgathatták a Stefánia-szárny történetét is.

Kocsis János arról beszélt, sok esetben még a gyulaiak előtt is ismeretlen a „cselédszárnyként” emlegetett épület.

Az előadáshoz kapcsolódva a zöldfűszerek származásáról és az ehető virágokról szólt az este a Stefánia-szárny látványkonyhájában. Beke Szilvia elmondta, a növények élettani hatásai éppúgy terítékre kerültek a programon, mint a kandírozás vagy éppen a tálalás.

A Békés Vármegyei Levéltár előadásai az utazás témakörére épültek. Az érdeklődők a középkori utakról és a gyulai kisvasútról hallgathattak történeteket, de körbeutazhatták a Balatont is, és veszélyes mutatványosok világába is eljuthattak.

Lányi-Lindler Marianna 1933-as naplója adta az előadása ötletét Bódán Zsoltnak, aki a tizenkét napos, 171 km-es utazásról beszélt.

50 évvel ezelőtt még mindenki ismerte a halálmotorosokat, mára már feledésbe merültek a vakmerő mutatványosok. Balogh Dorottya a népszerű és veszélyes szórakoztatásról beszélt.

Az érdeklődés az idén sem maradt el a Múzeumok Éjszakáján Gyulán, a helyiek mellett a turisták körében is népszerűek voltak a programok.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …