2024. május 9., csütörtök
FONTOS

Püspöki szentmisével zárta a tanévet a Gál Ferenc Egyetem

Püspöki szentmisével kezdődött pénteken a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gál Ferenc Egyetemének központi tanévzáró és diplomaátadó ünnepsége. A dómban megtartott eseményen Kiss-Rigó László püspök kiemelte, ha elköszönünk attól, ami az embernek szellemi fényt adna, akkor igen nagy sötétségben lennénk.

Pál apostol egyik levelét idézte, melyben az olvasható, hogy Jézus nem azzal váltotta meg a világot, hogy a hatalom, a politika, a média eszközeivel valami óriásit, látványosat alkotott volna, hanem a kereszt botrányával, gyengeségével. Isten ereje az emberi gyengeségben nyilvánul meg.

A szentmisét követően Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora kiemelte, a 2022/23-as tanévre 465 elsőéves hallgatót vettek fel, így a 172 oktató közel 1300 diákkal foglalkozott.

Hagyománynak számít, hogy a Gál Ferenc Egyetem jogelődjén, a hittudományi főiskolán diplomát szerzett, egykori diákokat is köszöntötték. 70, 65, 60 és 50 évvel ezelőtt a Dóm téri épületben a szegedi hittudományi főiskola és az egyházmegyeközi szeminárium teológus növendékei végeztek.

Rubinoklevelet vehetett át az 1953-ban diplomázó Gyulay Endre nyugalmazott püspök, aki beszédében kiemelte, a Gál Ferenc Egyetemen a tudomány és a hallgatók száma kibővült. Az intézmény nemcsak kispapokat formál pappá, hanem a katolikus hitben való elmélyedésre, annak továbbadására ösztönöz.

Az eseményen címzetes egyetemi tanári, docensi kinevezéseket is átadtak. Előbbit Toldy-Schedel Emil kardiológus főorvos, utóbbit pedig Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója vehette át. A Gál Ferenc Egyetem év dolgozója díjat Bálint-Vincze Zsanett hivatalvezető kapta.

A program ezután a teológiai kar hitéleti szakjain, valamint a szegedi világi szakon végzettek diplomaátadó ünnepségével folytatódott. Szántóné Urbancsok Nádja Magdolna a záróvizsgán nyújtott kiváló teljesítményéért, valamint az évfolyam tanulmányi rangsorában elért első helyezésért rektori elismerésben részesült.

A Gál Ferenc Egyetem központi ünnepségén összesen 40-en vehették át diplomájukat.

Nézze meg ezt is:

Japán nap a Hanami jegyében címmel rendeztek programokat Gyulán

A Mogyoróssy János Városi Könyvtárban többek között előadások, workshop, japánkert és japán ételek várták az …