2024. április 29., hétfő
FONTOS

A nagy melegben felelősségteljesen kell gondoskodnunk az állatokról

A gyermekekhez és az idősekhez hasonlóan az állatok is nehezen viselik a nagy meleget.

Nem tud a szervezetük olyan gyorsan párologtatni, csak lihegéssel hűtik magukat, ez viszont nem elég hatékony módja a hőszabályozásnak. Csordás Attila állatorvos elmondta, előfordul, hogy túlmelegednek a kisállatok, ilyenkor nehezebben vesznek levegőt. Emellett előfordulhat hányás, valamint egyensúlyzavar is, a legrosszabb esetben pedig halállal is végződhet egy ilyen eset.

A kutyák, macskák sokszor átrendezik az udvart, készítenek maguknak egy olyan helyet, ahol átvészelik a meleg időt. Általában csökken az étvágyuk, így fontos, hogy ne hagyjuk az ételt sokáig a napon. Többször adjunk az állatoknak kevesebb eleséget.

A nagytestű állatokra is hatással van a meleg idő. Ökrös István kiemelte, egy nagy hőhullám esetén a tejelő marhák esetében a tejtermelés 40-50 százalékkal is csökken. Ennek érdekében olyan körülményeket kell teremteni, amely közelít a normálishoz.

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember kiemelte, ha magunkhoz szeretnénk édesgetni madarakat, abban az esetben helyezhetünk ki nekik madáritatót. Viszont ez felelősséggel is jár.

Boldog Gusztáv kiemelte, rendszeresen kell takarítani, fertőtleníteni a madáritatókat annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőző betegségeket. Ezeket friss vízzel kell feltölteni. Ha ezt nem tudjuk biztosítani, akkor a madarak megkeresik a különböző árkokat, természetes ivóhelyeket és ott fogják megtalálni maguknak a vizet.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …