2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Egy hosszabb út előtt nyáron is javasolt átnézetni a járművet

Egy hosszabb út előtt érdemes felkészíteni az autónkat. Az egyik legfontosabb dolog, amit ellenőriznünk kell, a fékrendszer és a futómű állapota.

Mivel az autót nyaralás előtt jellemzően jobban megpakoljuk, a nagyobb tömeg az autó fékrendszerére is nagyobb feladatot ró. Ezért érdemes megfelelő állapotú fékbetétekkel, tárcsákkal elindulni. A fékbetét elkopására utal, ha fékezéskor fémes, csikorgó hangot hallunk.

Mielőtt nekivágunk a nagy útnak, nézzük meg, mikor cseréltünk olajat utoljára. Ha már csak pár ezer kilométer maradt hátra a következő cseréig, ne kockáztassunk, ne várjuk meg a nyaralás végét, vigyük előtte szerelőhöz az autót. Az elhasználódott olaj tulajdonságai ugyanis nem érik el egy friss kenőanyag szintjét, ez pedig hosszabb távon károsíthatja a motort.

Ahhoz, hogy az utazás ne legyen kínszenvedés, érdemes ellenőriztetni a klímarendszer állapotát. Akkor üzemel hatékonyan az autó légkondicionáló rendszere, ha abban megfelelő mennyiségű hűtőközeg és klímaolaj kering. Fontos a klíma fertőtlenítésének kérdése is. Amennyiben kellemetlen, áporodott levegő áramlik az autó belsejébe a klímarendszerből, az azt jelenti, hogy baktériumok, gombák szaporodtak el benne.

A biztonságos utazás előtt az egyik fontos lépés a kerekek ellenőrzése. A kerekek megfelelő beállítása és kiegyensúlyozása is szükséges. Ez javítja a gépkocsi kormányozhatóságát és csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

Mivel a nyaralás során egyáltalán nem kizárható az, hogy éjszaka is vezetni fogunk, érdemes ellenőrizni a gépkocsi világítóberendezéseit is. A nyári felhőszakadások nem csak a sofőrt, de az ablaktörlőlapátokat is próbára tehetik. Nem árt, ha egy új készlet ablaktörlővel vágunk már neki a hosszú útnak, és nem a télen elfagyott, elhasználódott szettel. Emellett elengedhetetlen a jó minőségű, rovaroldószerrel kevert ablaktörlő-folyadék.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …