2024. április 29., hétfő
FONTOS

Megújulhat az eleki Sarlós Boldogasszony templom és a Leimen-ház tetőszerkezete

Megújulhat a Sarlós Boldogasszony templom, valamint a Leimen ház tetőszerkezetét is felújítják – jelentették be a vasárnap délutáni, eleki sajtótájékoztatón.

Szelezsán György polgármester kiemelte, a közösség építés mellett fontos számukra, hogy 2024-re, a betelepülés 300. évfordulójára a templom külső homlokzatának felújítása megvalósuljon, vagy legalább elkezdődjön.

Kovács József országgyűlési képviselő hangsúlyozta, fontos állomáshoz érkeztünk a nem túl jó állapotban lévő Sarlós Boldogasszony templom és környezetének rendbetételét illetően. Kiemelte, kötelességünk, hogy a hely szellemének, vallásunk jellegének megfelelően emlékezzünk arra, hogy miért is van az ilyen épületeknek nagy jelentősége a mai kor számára is.

Soltész Miklós államtitkár hangsúlyozta, sok beruházás történik még idén a nemzetiségek körében. Az iskolák, óvodák, az önkormányzati területű intézmények, közösségi- és tájházak mellett kiemelten fontosak az egyházi építmények, ezen belül is a templomok.

Soltész Miklós kiemelte, a 120 millió forint mellé 23 millió forint érkezik a Leimen-ház tetőszerkezetére.

Fazakas Gusztáv József plébános a sajtótájékoztatón kiemelte, az eleki plébánia korábban is sikeresen pályázott, és 15 millió forintból megvalósul a templomtorony fazsalujainak teljes felújítása, valamint az oromzaton lévő zsalugáter cseréje. A templom külső felújítására 2021-ben indított célgyűjtésből a hívektől eddig 5 millió 748 ezer forint gyűlt össze.

A plébános kiemelte, a felújítás második üteme a toronytest rekonstrukciója lesz.

Wittmann László, az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, komoly és felelősségteljes feladat számukra, hogy a két támogatás a nemzetiségi támogatási előirányzatból érkezett a német nemzetiségi önkormányzat számára.

A Leimen-ház tetőszerkezetének felújítása legkésőbb az idei év végéig befejeződhet, a templom felújítás pedig ebben az évben kezdődhet el.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …