2024. április 27., szombat
FONTOS

Vándorkiállítás nyílt a tbc gyógyításáról

Kedden vándorkiállítás nyílt „Lélegzet metsző tűzben – a tbc gyógyítása Magyarországon” címmel a Pándy Kálmán Kórház, műtéti tömb aulájában.

A három hétig látható tárlat egyrészt orvostörténeti áttekintés a tuberkulózisról, ugyanakkor figyelemfelhívással is szolgál a napjainkban is jelenlévő fertőző betegségről.

Vándorkiállítás nyílt a napokban a Békés Vármegyei Központi Kórház gyulai tagintézményében. A műtéti tömb aulájában a tuberkulózis gyógyításában elért hazai eredményekről számolnak be. A Lélegzet metsző tűzben című tárlat egyrészt orvostörténeti áttekintés, ugyanakkor figyelemfelhívással is szolgál a napjainkban is jelenlévő fertőző betegségről.

A vándorkiállítást a tbc elleni küzdelem mementójaként szerette volna eredetileg létrehozni az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet annak a sikersorozatnak a bemutatására, amelyet a magyar tüdőgyógyászat a tüdőgondozói hálózattal elért, fogalmazott Bogos Krisztina. Míg az 50-es években több tízezer fiatal halálát okozta a Morbus hungaricusnak is nevezett betegség, mára sikerült úgy megfékezni a kórt, hogy az ritka betegségnek számít. A főigazgató kiemelte, a pandémia utáni időszak változást hozott a tbc-s megbetegedések tekintetében.

Gyula mindig is jelentős szerepet töltött be a tuberkulózis elleni küzdelemben, emelte ki Laczó Ibolya.  A főorvos a tbc 20. századi sikertörténetéről és a gyulai gyógyászat abban betöltött szerepéről beszélt.

A figyelemfelhívó kiállítási anyag a gyulai tagkórház műtéti tömb aulájában augusztus közepéig várja az érdeklődőket.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …