2024. június 15., szombat
FONTOS

Különleges értékeket rejt a Gyulán őrzött Haiman hagyaték

 

Különleges értékeket rejteget a tipográfus, irodalomtudós Haiman György hagyatéka, melyet a gyulai levéltárban őriznek.

Ezzel kapcsolatban jelenleg is zajlik a feltáró munka, melyet Czégé Petra Gabriella végez. Haiman György élete nem kevés Békés vármegyei vonatkozással bír, hiszen sokat tanult a gyomai Kner nyomdában.

A levéltáros azt mondta, az irathagyaték sok esztétikai tartalmat és minőséget mutat a már ismert életműből. Czégé Petra Gabriella emlékeztetett, 2017-ben Erdész Ádám beszélt Haiman életéről és röviden összefoglalta munkásságát. A mostani rendezés lehetőséget ad arra, hogy ez a jelentős kulturális kincs részleteiben is megmutatkozzon.

Az iratanyag egyik jelentős részét egy kiterjedt levelezés teszi ki, a családtagok mellett barátok és jelentős sikereket elérő pályatársak voltak Haiman György levelezőpartnerei, de bélyegek, egyedi bélyegtervek is találhatók benne.

A Haiman hagyaték rendezése jelenleg is zajlik, de amint befejeződik, az anyag elérhetővé válik a Békés Vármegyei Levéltárban.

Nézze meg ezt is:

Megkezdődött az Ünnepi Könyvhét

Csütörtök délután megkezdődtek a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri rendezvénye, a 95. Ünnepi Könyvhét gyulai …