2024. május 2., csütörtök
FONTOS

A tavalyi aszály miatt csökkent a kukorica vetésterülete Békés vármegyében

Közel 46 ezer hektár őszi árpát, valamint 106 ezer hektár őszi búzát takarítottak be a gazdák Békés vármegyében.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke hangsúlyozta, a gazdák alacsonyabb termésátlaggal tudtak betakarítani, mint amire számítottak. Mindkét gabonánál átlagban 5,2 tonna termést állapított meg a betakarítási bizottság.

Kozsuch Kornél kiemelte, több részre bontható a minőség kérdése. Az egyik a hektoliter súly, a 78-80 körülieket mondhatjuk kenyérgabonának, a vármegyei termés ennél gyakran gyengébb volt. A sikér, vagyis a búza fehérjéje is több helyen alatta volt a kenyérgabona elvárásnak. Az őszi árpa tekintetében a 63 hektorlitersúlyt kevés helyen érték el, így azokat árcsökkentetten lehetett értékesíteni.

Idén újdonság, hogy augusztus 20-a után is folytatódik a Magyarok Kenyere, 15 millió búzaszemet program. Így egész évben felajánlható gabona. Kozsuch Kornél kiemelte, a tavalyi évben rekordot döntöttek, 401-en összesen 39 ezer kilogramm búzát ajánlottak fel.

A népi bölcsesség szerint Lőrinc napja határnapnak számít. Ekkor a dinnye már ízetlenné válik. Kozsuch Kornél kiemelte, idén zamatos dinnyék termettek az alföldi, napsütötte talajon. Idén több csapadékot is kaptak, így szebb és nagyobb termés mutatkozik. Az elnök hangsúlyozta, reméli, hogy még szeptemberben is tudunk magyar dinnyét fogyasztani.

Minőségbeli problémák jöttek elő az érési folyamat végén meggy és a cseresznye esetében a nagyobb esőzések miatt. Ezek befőzésre és ipari célra voltak alkalmasak.

Kozsuch Kornél kiemelte, a napraforgó lesz a következő növény, melyet augusztus végén, szeptember elején takarítanak be. A jelentős csapadék mindkét őszi betakarítási növénynek, a napraforgónak és a kukoricának is jól jött. A tavalyi aszály miatt csökkent a kukorica vetésterülete Békés vármegyében. Közel 76 ezer hektár kukoricát vetettek el idén, a napraforgó esetében ez a szám 86 ezer hektárt tett ki.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …