2024. április 29., hétfő
FONTOS

1091 első éves kezdte meg tanulmányait a Gál Ferenc Egyetemen

A szegedi dómban tartotta meg központi szentmiséjét és tanévnyitó ünnepségét a Gál Ferenc Egyetem.

Kiss-Rigó László püspök, Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár és Dux László rektor megkoszorúzta a magyar oktatás két jelentős egyéniségének, Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter, valamint Glattfelder Gyula püspök síremlékét a dóm altemplomában.

Ezt követően Kiss-Rigó László mutatta be a szentmisét. A szeged-csanádi püspök kiemelte, a Gál Ferenc Egyetem jogelődjénél is az volt a hagyomány, hogy szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén indítják el a tanévet. Hangsúlyozta, áldozat nélkül nincs eredmény.

A központi tanévnyitó ünnepségen beszédet mondott Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár kiemelte, az egyetem névadója, Gál Ferenc nagyszülei jó barátja volt, így gyermekkorában találkozhatott vele, amikor a vasárnapi szentmiséket követően náluk ebédelt.

Dux László rektor kiemelte, ebben a tanévben összesen 1091 első éves kezdi meg tanulmányait a Gál Ferenc Egyetemen. Ez csaknem háromszorosa az elmúlt tanévben felvett hallgatóknak, 60 százalékuk államilag finanszírozott képzésre nyert felvételt. A csecsemő és kisgyermeknevelő szakra iratkoztak be a legtöbben, közel 200-an.

Az esemény hallgatók fogadalomtételével, majd a szakok elsőéves hallgatóinak képviselőinek köszöntésével és a tanulmányi ösztöndíjak átadásával zárult.

 

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …