2024. május 1., szerda
FONTOS

Négy vármegye népdalkörei találkoztak Gyulán

 

Az Illés Panna Népdalkör produkciója volt az első szombaton, a gyulai Vigadóban megrendezett regionális, összesen négy vármegyére kiterjedő találkozón, melyen összesen tizenegy csoportot képviselve száztizen léptek színpadra.

A rendezvényt ezúttal zsűri közreműködése nélkül tartották meg, de az előadott produkciókat mindenki figyelte, és igyekezett tanulni ezekből. A legfontosabb pedig egyébként sem a versengés volt, hanem egymás és a dalok jobb megismerése.

Pásztordalokkal is készült a gyulai találkozóra az 1980-ban citerazenekarként létrejött, és az évek során átalakult, de folyamatosan működő dombegyházi Héthalom népzenei együttes, akik még a fiatalítás nem könnyű problémájára is találtak megoldást.

Az eseményen Görgényi Ernő felidézte Bartók Béla 1906-os, Békés vármegyei útját, valamint Illés Panna alakját. A polgármester hangsúlyozta, a népdal és a népzene hagyományainak megőrzése fontos cél, emellett az ehhez kapcsolódó önszerveződés is nagy jelentőséggel bír.

A gyulai programot is ezen elképzelésen mentén szervezik meg, immár nyolcadik alkalommal. A térségben működő népdalkörök számára sokat jelent egy ilyen találkozó, ahol a résztvevők átbeszélhetik közös ügyeiket, a jövő nagy kérdése azonban alighanem a fiatalításé lesz.

Nézze meg ezt is:

Látványos menettel ünnepelték a munkát Máriafalván

Mazsorettek indították a menetet április harmincadikán, tíz órakor, a máriafalvi elő május elsején, a Wenckheim …