2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Kulcsszó a babamentés és az anonimitás

Hazánkban 1996 óta működnek babamentő inkubátorok, napjainkig már több mint száz gyermek köszönheti az életét ennek a speciális újszülöttmentési lehetőségnek.
A 3Témában Abdulrahman Abdulrab Mohameddel a babamentő inkubátorok működéséről, a megmentett gyermekek sorsáról, valamint az egészségügy és a média szerepéről beszélgettünk.

Egy krízishelyzetnek számtalan oka lehet, kilátástalanság, reménytelenség, vagy éppen súlyos betegség, ami mellé döntéskényszer is társulhat. Életre szóló döntés, ha valaki lemond a gyermekéről, ezzel együtt gondoskodik is róla, emelte ki Abdulrahman Abdulrab Mohamed. A főorvos hangsúlyozta, a babamentő inkubátorok kapcsán a mentésen van a hangsúly, nem pedig az elhelyezésen, amiért köszönet és hála jár az életet adónak.

Aki bármilyen okból ezt az utat választja, tudnia kell, hogy döntésének nincsenek törvényi következményei, személye pedig titokban marad. A főorvos kiemelte, az inkubátorba helyezést követően még hat hétig változtathat az illető a döntésén, csak ezután válik véglegessé az elhatározása.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed hangsúlyozta, a babamentő inkubátorokról az év 365 napján kell beszélni, az életmentő lehetőség köztudatban tartása közös társadalmi felelősségünk.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …