2024. április 16., kedd
FONTOS

Gyulai állomásához érkezett a Vármegyejárás

A hétvégén, a Göndöcs-kertben rendezték meg a Vármegyejárás nyolcadik állomását Gyulán.

A Békés Vármegye hagyományait és értékeit bemutató rendezvénysorozat fürdővárosi állomásán az érdeklődőket színpadi előadások, játékos feladatok, fegyver- és viselet bemutató várta.

A Békés Vármegyei Önkormányzat szeptemberben indította útjára a Vármegyejárás elnevezésű rendezvénysorozatot, huszonhat békési település bevonásával. Gyula a nyolcadik helyszín volt a hétvégén, itt a Göndöcs-kertbe várták a résztvevőket az egész napos programokra.

A települési értékek népszerűsítése, mellette a közösség- és hagyományteremtő értékek bemutatása a Vármegyejárás kiemelt célja. Minden településen megvannak az állandó programelemek, ezeket egészítették ki a helyi sajátosságokkal, fogalmazott Ravasz Attila. A rendezvénybe számos gyulai szereplőt is bevontak résztvevőként.

Egy hortobágyi pásztorételt, slambucot készített a gyulai rendezvényre látogatóknak Szőke Péter, aki a Guzsalyas Egyesület értékközvetítő szerepéről beszélt.

Egészen a Rákóczi-korig mehettek vissza az időben a fegyvertanodába jegyet váltók. Herbály András bűvész elmondta, milyen különlegességekkel készült a gyulai közönségnek.

A Vármegyejárás rendezvényei a települési értékek bemutatásán túl, a közösségi és a vármegyei összetartozást is erősítik, ezt tapasztalhatták a gyulai programra kilátogatók.

Nézze meg ezt is:

Krusovszky Dénes mutatta be legújabb regényét a gyulai könyvtárban

  “Az összeomlás előtt?” címmel rendeztek író-olvasó találkozót a városi könyvtárban. Ez alkalommal Krusovszky Dénes, …