2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Évforduló és fejlesztés a Németvárosi Óvodában

Sajtótájékoztatón mutatták be a Németvárosi óvoda új torna- és fejlesztő szobáját.

A szerdai eseményen Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke elnöke emlékeztetett, 2016-ban vették át az óvoda működtetését. Kezdetektől az volt a törekvésük, hogy az oktató-nevelő munka 21. századi, korszerű környezetben történhessen.

Pálovitsné Czene Ágota intézményvezető elmondta, a Németvárosi óvoda öt csoporttal működik, jelenleg százhét kisgyermek jár az intézménybe. A korábbi évek sikeres pályázatainak köszönhetően fűtés- és villamoshálózati korszerűsítést végeztek, a csoportszobák belső terei és tárgyi eszközei is megújultak, lecserélték a tetőszerkezetet és modernizálták a játszóudvart. Az idén nyert 15,5 millió forintos pályázati támogatást a tornaszoba felújítására, mellette a napelemek telepítésével az energiahatékonyság növelésére fordították.

Gyula többnemzetiségű település, ahol egymás kultúráját és hagyományait tisztelve élnek egymás mellett az emberek, fogalmazott Kónya István. A városi oktatási intézmények fejlesztése hosszú távú befektetés, ezért is kiemelten fontos ez a terület, függetlenül a fenntartótól.

Magyarország Kormánya számára rendkívül fontosak a nemzetiségi köznevelési intézmények, hangsúlyozta Tircsi Richárd. Egy óvodában van a legelső lépcsőfok, ahol a gyermekek a nemzetiségi identitásukkal találkozhatnak, ezért kiemelten fontos az ott folyó pedagógiai munka és a megfelelő környezet. A főosztályvezető a jövő évi pályázati forrásokról beszélt.

Az óvoda fennállásának 130. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi műsort péntek délelőtt. Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke köszöntőjében kiemelte, nagy jelentőséggel bír a gyulai esemény, hiszen nem sok település mondhatja el magáról, hogy 130 éves a német óvodája.

Englenderné Hock Ibolya kiemelte, az oktatási, nevelési intézményeknek hangsúlyosabb szerep jut a nyelv és az identitás közvetítésében. A család színteréről ez áttevődött az óvodák és az iskolák színtereire. A pénteki eseményt a legkisebbek műsora mellett többek között a volt németvárosi óvodások előadása színesítette.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …