2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Mérsékelten etessük a kóbor macskákat

Gyulán jellemzően a lakótelepek környékén élnek gazdátlan macskák, az ott lakók sokszor jószándékból adnak enni ezeknek az állatoknak.

Ökrös István állatorvos arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy mérsékeljék ezeknek az állatoknak az etetését, elsősorban a felelősen tartott állatok miatt. A kóbor macskák azért veszélyesek, mert számos betegség hordozói. Az állatorvos megítélése szerint a gazdátlan állatok mintegy 80 %-a beteg. A legnagyobb gondot az okozza, hogy az otthon tartott macskák – kikerülve a környezetbe – találkozhatnak ezekkel az állatokkal és megfertőződhetnek. Ökrös István a probléma megoldási lehetőségeiről beszélt.

A kóbor macskák etetése mögött segítő szándék rejlik, hangsúlyozta az állatorvos, ami egyfelől érthető. Amíg egységes álláspont nem születik a gazdátlan állatok ügyében, az etetés csökkentése jelenthet részmegoldást minderre. Ökrös István elmondta, több esettel találkozott, amikor az ember is veszélybe került beteg, kóbor macska miatt.

Gyermekkora óta állatbarát Szokolyai Zsolt. Családjával jelenleg is harminc macskáról és kutyáról gondoskodik. Az állatszerető jogász kiemelte, családjával azokra az állatokra is figyel, amelyek gazdátlanul élnek a környezetükben, ezt javasolja valamennyi állatbarátnak.

A felelős állattartás társadalmi közügy, a gazdátlan állatokról való gondoskodás is része ennek. A szakemberek szerint most azzal tehet bárki a legtöbbet, ha kevesebbet eteti a kóbor macskákat, megvédve ezzel a környezetét és a többi állatot.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …