2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Érdemes figyelni a tünetekre

Már az ősz kezdetén, évről-évre megjelennek az influenzaszerű tünetek, az évszak végéhez közeledve pedig jellemzően többszörösére emelkedik a cseppfertőzéssel terjedő vírusos megbetegedés.

Horváth Imre háziorvos a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szezonális influenza mellett, a covid vírus is változatlanul jelen van, jellemzően nem súlyos tünetekkel.

A szezonális influenza az őszi lehűléskor újra és újra megjelenik, a tél közeledtével pedig évről-évre a többszörösére emelkedik a megbetegedések száma. Horváth Imre háziorvos emlékeztetett, az influenza elleni védekezéskor nem szabad megfeledkezni a napjainkban is jelenlévő covid vírusról sem.

A háziorvos kiemelte, ebben az időszakban különösen nehéz megkülönböztetni az influenzaszerű tüneteket a covid vírus okozta tünetektől. Ha valaki nem fejfájós, de szokatlanul sokat fáj a feje, vagy indokolatlanul fáradékonyabb, gondolni kell a covidfertőzésre, és orvoshoz fordulni.

Az influenza megelőzésében a legfontosabb a védőoltás, emelte ki Horváth Imre. A tömeges megbetegedések előtt ajánlott mindenkinek beadatni a vakcinát, megelőzve ezzel a súlyosabb kimenetelű szövődményeket.

A szakemberek a következő hónapokban az immunvédelem szempontjából fontos szerepet betöltő c- és a d-vitamin megfelelő mennyiségű pótlását ajánlják.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …