2024. április 30., kedd
FONTOS

A GFE is készül az új felvételi rendszerre

Januártól változik a felsőoktatási intézmények felvételi rendszere. Az egységes szabályozás helyett 2024-től az egyetemeken, így a Gál Ferenc Egyetemen is egyénileg dönthetnek az intézményi pontokról, hívta fel a figyelmet Árpási Zoltán.

A 3 Témában a változtatás elemeiről, a felvételi előtt állók megszólításáról és az egyetemi közösségi életről is beszélgettünk a békéscsabai gazdasági kar dékánjával.

A jövő januártól életbe lépő felvételi rendszer új kihívások elé állítja a felsőfokú intézményeket. A Gál Ferenc Egyetemen is készülnek az új szabályozásra, amely elsősorban a rugalmasabb intézményi pontszámításnál hoz változást, emelte ki Árpási Zoltán. Vannak elemek, így például az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga, amelyek jövőre sem lesznek kötelezőek. Ez a feltétel leginkább a levelezős hallgatói létszámban hozott országos szinten, így a GFE karain is jelentős emelkedést. A dékán elmondta, a legjelentősebb változás a többletpontok meghatározásában jelentkezik majd.

A gazdasági karon már korábban bevezettek egy jó gyakorlatot, amely elsősorban a levelezős hallgatókat érinti, mondta Árpási Zoltán. Számukra elismerik azt, hogy már dolgoznak valahol és szakmai tudást szereztek, ez biztos pluszponttal jár. A korábbi évekhez hasonlóan a jövőben is kétszáz pontot érnek majd a tanulmányi és szintén kétszáz pontot pedig az érettségi eredmények. Változatlanul megmarad a duplázás lehetősége is, azaz az érettségin elért pontszámok kétszeresének számítása. Árpási Zoltán elmondta, az egyetemi hatáskörbe helyezett intézményi pontok feletti döntésben igyekeznek figyelembe a Békéscsaba térségében felmerülő igényeket is. A dékán hangsúlyozta, ha valaki bizonytalan az új számítási pontrendszerben, a békéscsabai karon számos lehetőséget kínálnak a tájékozódásra.

A GFE békéscsabai karán, a januártól érvényes felvételi rendszer új elemeit a diákok igényei alapján és a helyi sajátosságok figyelembevételével tervezik alkalmazni az oktatási szakemberek.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …