2024. április 29., hétfő
FONTOS

122 évvel ezelőtt levelet rejtett az időkapszula

„Dicsértessék a Jézus Krisztus!” – így köszöntötte az utókort Kramp János eleki esperes-plébános abban az időkapszulába rejtett, 1901-ben írt levélben, amelyet nemrégiben találtak az eleki Sarlós Boldogasszony templom toronysüvegében.

Hétfőn délelőtt, az eleki plébánián nyilvános sajtótájékoztatón mutatták be a 122 éves írást, mellette beszámoltak a templom felújítási munkálatairól, és az érdeklődők kézjegyükkel is elláthatták az új toronysüveg fa héjazatát.

Hétfőn délelőtt történelmi esemény tanúi lehettek az eleki katolikus közösség tagjai a plébánián tartott, nyilvános sajtótájékoztatón. A Sarlós Boldogasszony templom toronysüveg keresztje alatti gömbben, a felújítás során talált időkapszula Kramp János, egykori esperes-plébános, utókorhoz intézett levelét rejtette.

Négy évvel ezelőtt kezdődött az a folyamat, amely ma történelmi pillanatokkal ajándékozza meg az elekieket, emelte ki Szelezsán György. A város szívében található, 227 éves templom felújításának gondolata igazi csapatmunkaként indult el, és így is folytatódott. A polgármester elmondta, a város lakossága magáénak érzi a templom felújítását, ezért is fokozott az izgalom a talált időkapszula kapcsán.

Ez év tavaszán kapta meg a német nemzetiségi önkormányzat azt a 120 millió forintos támogatást, amelyből megindulhattak a templomfelújítási munkák, fogalmazott Wittmann László. A keretösszeget 2024 év végéig kell felhasználni, de a munkálatok előreláthatóan hamarabb befejeződnek, és egy másik támogatási ütemből megkezdődhet a homlokzat felújítása is.

Fajzi Tamás tervezőmérnök kiemelte, az eleki templom szerkezetében egyedülálló abban az értelemben, hogy a födémszerkezet nagyrésze betonból készült, ami az 1901-es bővítési munkák idején a legmodernebb építési anyagnak számított. A mérnök arról is beszélt, hogy a templom külső megjelenésének felújítása már tervezési szakaszban van.

Kramp János 1888-1913 között volt Elek emblematikus, nagy plébános egyénisége, aki nem csak lelkipásztorként volt kiváló, hanem egészen egyedülálló szociális érzékenységről is tanúbizonyságot tett, hangsúlyozta Fazakas Gusztáv. Neve és személyisége egybeforr az eleki katolikus közösség életével. A plébános kiemelte, a Sarlós Boldogasszony templom felújítása különös hatással van az eleki katolikusokra, ezt támasztja alá az időkapszulába rejtett üzenet iránti érdeklődés is.

A hétfői, történelmi pillanatok a templom leemelt tornyánál folytatódtak, ahol a felújításban közreműködők és a település közössége a jövő számára kézjegyével láthatta el a toronysüveg fa héjazatát.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …