2024. április 29., hétfő
FONTOS

A mézről szólt a hétvége Gyulán

 

A hétvégén Gyula adott otthont a Békés Vármegyei Méhészeti Egyesült szervezésében az ország egyik legrangosabb méhészeti rendezvényének.

A tizennegyedik Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon szakmai előadások, kulturális programok és vásári forgatag várta az érdeklődőket, valamint kiosztották az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit is.

Péntek délután, a városháza dísztermében a megnyitóval vette kezdetét a tizennegyedik Méz- és Mézeskalács Fesztivál. A kétnapos rendezvényen szakmai előadások, kulturális és szórakoztató programok, valamint számos kapcsolódó esemény várta az érdeklődőket.

A mézfesztivál valamennyi programjába bekapcsolódott a gyulai születésű mézkirálynő, aki gyakorló méhész is egyben. Borszéki Viktória elmondta, fontosnak tartotta, hogy szülővárosában különleges formában is felhívja a figyelmet a méhek ökológiai szerepére.

A szakmai előadássorozat folytatásaként, Takács Árpád főispán kiemelte, a gyulai mézfesztivál egyfelől örömünnep, ugyanakkor számvetés is.

Nagyon nehéz időszakát éli a magyar méhészeti ágazat, ami leginkább az értékesítési problémákban jelentkezik, mondta Bross Péter. Az országos méhészeti egyesület elnöke kiemelte, a gyulai mézfesztivál kiváló lehetőség a szakmai képviselőinek az aktuális mézpiaci helyzetben való tájékozódásra, mellette a mézversenynek is nagy presztízse.

A mézfesztivál résztvevői tisztelegtek Göndöcs Benedek szobra előtt, aki Gyulán iskolákat hozott létre, egyesületek és társaságok alapító tagja volt, így az Országos Méhészegyletnek és a Békés Megyei Okszerű Méhészegyletnek is.

Göndöcs Benedek érdemeit ismertetve, Görgényi Ernő egy száznegyven évvel ezelőtti napilapból idézve köszöntötte a díjkiosztón megjelenteket.

A Göndöcs Benedek Méhészetért emlékérmet a Békés Megyei Méhész Egyesület alapította azzal a céllal, hogy neves elődjüknek méltó emléket állítsanak. Az idén az elismerést Nagy István agrárminiszter vehette át, aki méhészként jelenleg is százötven méhcsaládot nevel.

Békés vármegyében nagyon erős méhész közösség él, akik mindig élenjárók voltak a szakmában, fogalmazott Nagy István. A tárcavezető kiemelte, Göndöcs Benedek öröksége, a nevéhez köthető, jelenlegi, Békésben folyó szakmai munka országosan is példaértékű. A gyulai mézfesztivál ennek okán is több szempontból jelentős.

Az Év kiváló magyar méze verseny 2023-ban is sokakat ösztönzött a nevezésre, így a pécsváradi Tojzán Zoltán méhészt is. Tíz éve kezdett méhészkedni a több kategóriában is érmet szerző termelő.

A mézfesztivál szervezője, a Békés Vármegyei Méhészeti Egyesület a következő hetekben értékeli a rendezvényt, majd új terveket felállítva, megkezdi a következő évi szervezést.

 

Nézze meg ezt is:

Máltai tanulmányúton járt a GFE delegációja

  A napokban tért haza Máltáról a Gál Ferenc Egyetem gyulai karának három oktatója, akik …