2024. május 3., péntek
FONTOS

Megérkezett Benczúr Gyula Millenniumi hódolata a Kohán Képtárba

December 10-én, Szekszárdon ért véget a hét állomásból álló Magyar Géniusz Vándorkiállítás.

A tárlat második helyszíne Gyula volt. A kiállításban szerepelt Benczúr Gyula: Millenniumi hódolat című alkotásának olajvázlata is, amely a nyíregyházi, Jósa András Múzeum gyűjteményének a része. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei muzeológusok úgy döntöttek, hogy a vándorkiállítás végeztével nem a nyíregyházi raktárba kerül vissza a mű, hanem a gyulai Kohán Képtárba.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Jósa András Múzeum tulajdonában lévő olajvázlat 1897-ben készült. A képet Benczúr Gyula özvegye ajándékozta Nyíregyházának 1921-ben. Egy ideig a városházán kialakított Benczúr emlékszobában volt kiállítva, majd innen került a Jósa András Múzeum képzőművészeti gyűjteményébe. A festmény azt a pillanatot örökíti meg, amikor a millenniumi ünnepségek alkalmával I. Ferenc József a budai vár tróntermében fogadja a parlament Alsó- és Felsőházának hódolatát, amelyet a nemzet nevében Szilágyi Dezső, a képviselőház akkori elnöke mondott el.

Fábián Tamás kiemelte, folyamatos az érdeklődés a november 23-án nyílt Benczúr Gyula kiállítás iránt.

Az eredeti, egykor a királyi várban elhelyezett monumentális festmény 1945-ben pusztult el. A Millenniumi hódolat című, 123 x 240 centiméteres alkotás olajvázlata március 3-ig tekinthető meg a Kohán Képtárban.

Nézze meg ezt is:

Adományokkal segítettek a vadászok

Hétfőn hiánypótló orvosi eszközök beszerzéséhez kapott segítséget a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyemekosztálya. Az Országos …