2024. május 1., szerda
FONTOS

Zavarja az óriáskerék a várszínház működését

Egy perces gyászszünettel kezdődött csütörtök délelőtt a gyulai képviselő-testület januári, soros ülése.

A napokban elhunyt Erdei Zoltán négy cikluson keresztül vett részt a grémium munkájában, már az első, szabadon választott testületnek is tagja volt a jogász végzettségű képviselő, aki az egyik gyulavári körzetből került be a városi döntéshozók közé.

Az interpellációk sorában elsőként Vigné Fábián Diána a Budapest körút egy részén tapasztalt helyzet miatt a hulladékgyűjtéssel kapcsolatos szigorúbb szabályozás érdekében szólalt fel. Várhatóan két héten belül tiltó táblák kerülnek az érintett területre, illetve a további lehetőségeket is megvizsgálják.
Kiss Szabolcs a Nagyváradi úti kerékpárúton közlekedők érdekében szólt, a Sittye utca felől érkező autósok számára javasolt figyelmeztetést. Itt várhatóan tavasszal készül el egy ilyen felfestés az aszfaltra.
Durkó Károly az újra megjelenő óriáskerékkel kapcsolatban interpellált. Görgényi Ernő polgármester azt mondta, az üzemeltetővel voltak egyeztetések, de ezeknek a gyakorlati működés nem felelt meg mindenben. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója egyértelmű választ adott a kérdésre, a kerék kifejezetten zavarja a tószínpad előadásait.
– Az óriáskerék színesíti és szélesíti a város turisztikai kínálatát – hangsúlyozta Komoróczki Alz, a Gyulai Turisztikai Kft ügyvezetője.
Az ügy végül azzal zárult, hogy a szerződésben egyébként is benne van, hogy a tószínpadi előadások alatt sem zenét, sem fényt nem adhat ki az óriáskerék, a tapasztalt hiányosságokat pedig a város igyekszik orvosolni, akár úgy is, hogy az előadások idejére teljesen leálljon a kerék.
Galbács Mihály azt kérdezte, miért zárt be a művelődési központ két hónapra, és hogy milyen munkálatok zajlanak a fővárosi önkormányzat szociális otthona előtti területen.
Az első kérdésre válaszolva Repisky Dániel igazgató elmondta, két munkatársuk éves bérét tudják finanszírozni ezen intézkedés révén, egyébként minden program, szolgáltatás elérhető a Vigadóban.
A másodikra reagálva Béres István főépítész mondta el, hogy az intézmény korszerűsítése zajlik, megterveztették az épület felújítását, a Honvéd utca felőli területet több szinten beépítik, a gazdasági megközelítést szárazkapu biztosítja majd.
Az ülésen Csige Gábor jegyző számolt be a polgármesteri hivatal tavalyi munkájáról, melyet hivatalosan 92,5 státusszal látnak el.
A testület három, az óvodákkal kapcsolatos napirenddel foglalkozott, döntöttek a kötvénykibocsátásból származó források lekötéséről, illetve a Mi egy másért alapítvány támogatásáról. A szűken egy órás, nyilvános program után zárt ülésen döntöttek kitüntetések adományozásáról.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …