2024. április 28., vasárnap
FONTOS

2024-ben a vadmacska lett az év emlőse

Immár 11. alkalommal választották meg az év emlősét, amely 2024-ben a vadmacska lett.

A cím mellé nagyobb figyelem is jár az állatnak, amely a házi cirmos közeli rokona. A győztes jutalma az, hogy egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet a kiválasztott védett, vagy fokozottan védett emlősfaj és élőhelye fontosságára, jellemzőire. A korábbi években az év emlőse volt többek között a sün, a földikutya, a vidra, a hermelin, valamint a törpeegér is. Az európai vadmacska küllemében nagyon hasonlít a házi macskához, de életmódjában, viselkedésében vérbeli vadállat.

A vadmacskák hosszútávú fennmaradása érdekében kulcsfontosságú a felelős házimacskatartás, a házi kedvencek következetes ivartalanítása és portán belül tartása. Boldog Gusztáv kiemelte, a vadmacskát a házitól jellemzően az egyik testrésze különbözteti meg.

Boldog Gusztáv elmondta, Gyula térségében is több helyen találkozhatunk vadmacskával. A Körösök mentén, a nagyobb erdőkben mindenhol megtalálható ez az állat. Nem jellemző, hogy találkozunk velük egy túra során, hiszen a nappalokat általában egy fa odvában, üregben töltik, majd éjszaka indulnak el vadászni, és keresik meg azokat a pockokat, egereket, melyek a fő táplálékául szolgálnak.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …