2024. április 29., hétfő
FONTOS

Múzeumi innováció Gyulán

Az országban elsőként az úgynevezett okosfóliát alkalmazza Munkácsy nagyértékű grafikáinak védelmére a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont.

A kiállítóhely a december elején nyílt, Munkácsy: a sikersztori című időszaki tárlatában helyezett el grafikákat ebben az egyedülálló formában. Az okosfólia ilyen irányú felhasználása egyébként egyedülálló megoldásnak számít Magyarországon.

Az okosfólia egy üveg felületre rögzíthető többfunkciós réteg. Elektromos feszültség hatására közel víztisztává válik, így átengedi a fényt, míg alapállapotban opálos, megszűri a látható fény
hozzávetőlegesen 80 százalékát. A fejlesztéssel kapcsolatban több múzeum kereste már a gyulai kiállítóhelyeket működtető cég műszaki vezetőjét, Temesváry Jánost. Ez a rendszer akár az UV sugarak 99%-át és az infra sugarak 90%-át is elnyeli, vagyis fontos szerepe van a műtárgyvédelemben.

A Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításban egyébként más 21. századi technológiát is alkalmaztak a készítők. A Siralomház nagyméretű installációja esetében a képből kivágott alakok mögötti terület kitöltésére, Munkácsy műtermének 1890-es fotója kapcsán a kép feljavításához és színezéséhez használták a mesterséges intelligenciát.

 

Nézze meg ezt is:

Máltai tanulmányúton járt a GFE delegációja

  A napokban tért haza Máltáról a Gál Ferenc Egyetem gyulai karának három oktatója, akik …