2024. április 29., hétfő
FONTOS

Fontos a kommunikáció a tabumentes a szervadományozás kérdéseiben

A szervadományozás és szervátültetés témakörében meghatározó jelentősége van a szűkebb és tágabb értelemben vett kommunikációnak, hívta fel a figyelmet az érzékeny terület kapcsán Havas Attila főorvos.

A 3 Témában szó esik a donáció és transzplantáció orvostudomány történeti áttekintéséről, a hazai szabályozási sajátosságokról és a jelen gyakorlatáról is.

Gyakran félreértett tudnivalók, tévhitek vagy éppen a szabályozás ismereteinek hiánya jellemzi nem csak hazánkban, hanem világszerte a szervadományozás és szervátültetés témakörét, hangsúlyozta Havas Attila, a Békés Vármegyei Központi Kórház gyulai intenzív osztályának vezető főorvosa. A halál a társadalmi tabutémák közé sorolható, ennek megfelelő az ezzel kapcsolatos kommunikáció is, és az is igaz, hogy a szervdonációról sem szívesen beszélnek általában az emberek. A főorvos kiemelte, a társadalmi- és betegkommunikációnak és a családon belüli beszélgetéseknek is meghatározó szerepe van a kényes témában.

A világon eltérő szabályozás van érvényben azzal kapcsolatosan, hogy mit kell tenni ahhoz, ha valaki halála esetén szervdonor szeretne lenni, mondta a főorvos. Azokban az országokban, ahol az Európai Unión belül magas szinten működik a transzplantáció, ott a magyarországi szabályozással azonos a törvényi háttér. Havas Attila kiemelte, hazánkban a feltételezett beleegyezés elve az irányadó.

Egy váratlanul bekövetkezett tragédia, a hozzátartozók kérdéseire adott empatikus válaszok, a kegyeleti jog és az elhunyt döntésének tiszteletben tartása mellett történhetnek sorsfordító beavatkozások. A megújított életek okán is a beszélgetés és a tájékoztatás fontosságát hangsúlyozzák a terület szakemberei.

 

 

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …