2024. április 28., vasárnap
FONTOS

Idén is meghirdette a Nagy Olvasási Kihívást a Mogyoróssy János Városi Könyvtár

A február 19-én induló megmérettetés célja, hogy szeptember 30-ig 25 különböző témakör szerint összeválogatott könyvet kell elolvasni, majd ezt igazolni egy pár soros ajánlóval.

A verseny fogadtatása pozitív az olvasók körében, ugyanis így sokan olyan könyvet is elolvasnak, amit egyébként nem tettek volna meg. Dézsi János igazgató kiemelte, mindig igyekeznek valami változatosságot vinni ebbe a kihívásba. Idén olyan tételek szerepelnek a listában, melyek korábban nem voltak.

A 25 különböző témakörben van többek között olyan, ahol a címben szerepelnie kell az apró, a kicsi, a pici, a sárkány, a kert, vagy a kertész szónak, valamint az első szónak a kígyónak kell lennie. Olyan tétel is van, ahol egy 2024-ben megjelent könyvet kell elolvasni.

A 2023-as olvasói kölcsönzések alapján a gyerekek körében Bartos Erika volt a legnépszerűbb, míg a felnőttek Náray Tamás könyveit olvasták a leginkább. Dézsi János kiemelte, a kölcsönzés és a látogatottság sokat javult a koronavírus-járvány utáni időszakban. Az igazgató hangsúlyozta, meglepő volt, hogy amikor a harmadik negyedéves adatokat nézte, akkor már a teljes évre tervezett forgalmat elérték a legtöbb területen. Mindezt úgy, hogy április 15-ig csak visszafogottan szolgáltattak, hiszen felnőtt eseményeket nem rendeztek, az olvasói könyvtárhasználat pedig lényegében kabátban történt. Az emeleti terekben akkor 15-16 fokot tartottak.

Az igazgató kiemelte, már hagyományos programjaikat 2024-ben is szeretnék megvalósítani. Február 16-án Hartay Csaba író, költő várja az érdeklődőket. A magyar költészet napjára is készülnek, április 11-ére Krusovszky Dénes József Attila-díjas költőt hívják el, akivel Kiss László beszélget.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …