2024. április 27., szombat
FONTOS

Bemutatták az Erkel Ferenc Múzeum 150 éves vendégkönyvét

Egy kivételes dokumentumot mutattak be csütörtök délután, a gyulai Almásy-kastély Stefánia szárnyában.

A közelmúltban előkerült az Erkel Ferenc Múzeum vendégkönyve, melyet az 1874-es kezdetektől egészen 1948-ig vezettek. A kötet később a várban volt kiállítva, de egy idő után – az intézmény egy kevésbé fényes időszakában – a több, mint száz ezer tétellel bíró raktárba került. A Munkácsy, a sikersztori tárlat előkészületei közben került újra elő, egy olyan helyről, ahonnan senki sem várta, így a pótolhatatlan kordokumentum ismét elérhető. Jelentőségének fényét csak emeli, hogy a gyulai múzeum a harmadik ilyen típusú, vidéki intézmény volt az országban, vagyis megnyitása igazi szenzációszámba ment.

Értékes darabbal gyarapodik a Munkácsy kiállítás – mondta az eseményen Görgényi Ernő. A polgármester azt mondta, szerencsés együttállás alakult ki Gyulán, mert a meglévő kiállítóhelyek mellett működik a felkészült munkatársakkal bíró Erkel Ferenc Múzeum. Mindez 2013 óta van így, hiszen a város akkor kapta vissza az Erkel Ferenc Múzeumot, mely addig a megyei gyűjtemény tagintézményeként működött. Azóta viszont az ott dolgozó szakemberek és az Erkel Ferenc Nonprofit Kft munkatársainak köszönhetően szemmel láthatóan gyarapodik a város kulturális élete, mely a gyulai turizmusra is jó hatással van.

Az Erkel Ferenc Múzeum több tekintetben is az ország egyik egyedülálló közgyűjteménye – hangsúlyozta Fekete-Dombi Ildikó, a működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft ügyvezetője.

Az Erkel Ferenc Múzeum vendégkönyvét, benne a korabeli hírességek írásaival a nagyközönség is megnézheti, erre február 20-án, Munkácsy Mihály születésnapján kínálnak lehetőséget.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …