2024. április 27., szombat
FONTOS

Több projekt is megvalósulhat a gyulai várostérségben

Az előző európai uniós ciklusokban nem volt jellemző az, hogy várostérségi szinten kell gondolkodni – fogalmazott Kónya István.

Az alpolgármester kiemelte, a megyei jogú városok mellett Gyula és térsége is bekerült egy olyan országos programba, melyben a fürdővárosnak térségi, hálózatos, komplex projekteket kell megalkotnia. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan projekteket kell létrehozni és megvalósítani, amely a négy település, Gyula mellett Elek, Kétegyháza és Lőkösháza vonatkozásában szimbiózisban áll.

Kónya István kiemelte, Gyula központi szerepe megkérdőjelezhetetlen. Nemcsak a turizmusban, hanem a szolgáltatásban is, hiszen Elekről, Kétegyházáról és Lőkösházáról is sokan járnak be dolgozni a fürdővárosba. Emellett egészségügyi, vagy szociális szolgáltatásokat is igénybe vesznek. A cél az, hogy a stratégiának megfelelően a szolgáltatási színvonalat is erősítsék.

Kónya István kiemelte, a legfontosabb a kerékpárutak fejlesztése lesz. Gyulán a Vértanúk útja mellett a Temesvári úti kerékpárutat korszerűsíthetik. A pályázati felhívásban szerepel, hogy nemcsak felújítást támogatnak, hanem új kerékpárutat is kell építeni, így Gyulaváriban megtervezik és megépítik a Széchényi úti bicikliutat. Belterületi út aszfaltozása is megvalósul Városerdőn 60 millió forint értékben, ami a főutat érinti. Kónya István kiemelte, amit az első projektek között fognak benyújtani, az a Gyulavári Egészségházat fogja érinteni.

A 150 millió forint összértékű projekt tervezése már elkészült, most a pályázati felhívással való összehangolást helyezték fókuszba. 2025 december 31-ig tudják beadni a TOP-os pályázatokat, Gyula vonatkozásában több, mint 5 milliárd forint áll rendelkezésre.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …