2024. április 29., hétfő
FONTOS

A helyesírás legjobbjai versenyeztek

Péntek délelőtt a városháza dísztermében tartott, ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a 35. Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntője. A legjobbak közé az idén százhúsz diák jutott be.

Márai Sándor szavait idézte Görgényi Ernő péntek délelőtt, az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntője megnyitóján. A polgármester kiemelte, a kommunikáció minden korábbinál gyorsabb és közvetlenebb, a nyelvhasználók pedig információszerzési kényszerben vannak. A globális kommunikáció során az látható, hogy a köznyelvi beszéd más nyelvekből átvett szavak és kifejezések sokaságával gyarapodik. Görgényi Ernő hangsúlyozta, anyanyelvünk bővül, alakul és fejlődik, a megőrzésében mindannyiunknak szerepe van.

Nagy János, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora és egyben a zsűri elnöke felidézte Implom József munkásságát, és az első verseny pillanatait. Beszédében megemlékezett a nemrég elhunyt Grétsy Lászlóról, a magyar nyelvművelés kiemelkedő alakjáról.

A három és fél évtizedes hagyományra visszatekintő esemény jelentőségét mutatja, hogy az idei versenyre több mint ötszázan jelentkeztek. A legjobbak között van a házigazda Erkel gimnázium diákja, Novák Csenge is, aki másodszor vesz részt a megmérettetésen.

A magyar nyelv társadalmi presztízse továbbra is kiemelkedő, fogalmazott Zámori Ida. A döntőbe jutott diákok a háromnapos gyulai rendezvényen számos programon vehetnek részt.

Az Implom díjat ebben az évben Juhász Dezső, az ELTE emeritus professzora, valamint Sinkovics Balázs, az SZTE egyetemi adjunktusa kapta.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …