2024. április 29., hétfő
FONTOS

Mit jelent a haza? – megemlékeztek a gyulai iskolások

Csütörtökön a gyulai általános iskolákban is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulójáról. Ünnepi műsorukban a hetedikes diákok egyaránt arra keresték a választ, mit jelent a haza?

A március 15-i nemzeti ünnepet megelőzően, a gyulai általános iskolákban is megemlékeztek az 1848-49-es hősökről. A Dürerben és a lila suliban is hagyomány, hogy a hetedikes diákok közvetítik ünnepi műsorukban a forradalom és szabadságharc üzenetét. Az idén mindkét iskola megemlékezése a Mit jelent a haza? kérdésére adott válaszokra épült. Valódi nagyszínpadi produkcióval készültek az eseményre az 5-ös sulis gyerekek. Egy család történetén keresztül, műsorukban olyan új elemek is megjelentek többek között, minta a rapp-elt vers, az akrobatikus gimnasztika vagy éppen a légtorna gyakorlat.

Kempf Anna a mellett, hogy légtorna gyakorlatával megkoronázta a műsort, a kislány szerepét is megformálta a családban.

Fontos, hogy az ünnepi műsor 1848 üzenetét minden korosztályhoz eljuttassa, a vendégként érkező óvodásokhoz és a nagyobb gyerekekhez egyaránt, fogalmazott Kovácsné Megyeri Anna. A szervezésben oroszlánrészt vállalt pedagógus kiemelte, legfőbb céljuk, hogy a jövő nemzedéke megérezze mit tud tenni a hazáért.

A Dürerben március 15-e megünneplése egyet jelent a magyar identitás szimbolizálásával, fogalmazott Csontosné László Anikó igazgató. Az elmúlt hetekben sokat beszélgettek az iskolában 1848-49-es eseményekről, a közel ötven hetedikes diák műsora mindennek a megkoronázása.

Az általános iskolai korosztály megszólítása nem könnyű feladat a mesterséges intelligencia korában, ezért is van különös jelentősége a március 15-i megemlékezéseknek. A jövő generációja az ilyen, jeles alkalmakon tanulhatja meg, mit jelent számára gyermekként, majd felnőtté válva a haza.

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …