2024. április 27., szombat
FONTOS

Csatlakozik a város a Nemzeti Tudósképző Alapítvány kiemelkedő Nobel programcsomagjához

Több témában született döntés a csütörtök délelőtti képviselő-testületi ülésen.

Beszámolót hallgathatott meg a grémium a Gyulai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2023. évi tevékenységéről. Zanócz István tűzoltó alezredes kiemelte, az elmúlt 12 év második legmagasabb esetszámát tudják maguk mögött. Az országos tendenciát követve sokkal kevesebb tűzeset volt, és sokkal több műszaki mentés. 566 esetben kezdték meg a vonulást, segítségnyújtásra 46 alkalommal indultak el. A vaklármák száma viszont nagyon magas lett 2023-ban, ezek kivétel nélkül Sarkadról érkeztek.

Zanócz István kiemelte, lakóépületben 13-szor keletkezett tűz Gyulán, halálos kimenetelű tűzeset nem történt, hárman sérültek meg. Fakidőléshez 106 esetben vonultak, 18 közúti balesetnél avatkoztak be. Szén-monoxid jelzés 18 esetben érkezett, melyből 6 esetben valóságos mérgezés gyanú és mérgezés volt.

Öt éves időtartamra együttműködési megállapodást köt a város a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvánnyal. Ez az orvosképzéssel kapcsolatos tehetségkutatást erősíti. A Nemzeti Tudósképző Akadémiának van egy kidolgozott programja, melynek célja, hogy a képzésben résztvevő diákok megszeressék az orvosi hivatást. Hazai egyetemen egészségügyi, biológiai szakirányon tanuljanak tovább az érettségi után. Emellett a diplomaszerzést követően tudásukat Magyarországon kamatoztassák. Az alapítvány célja az, hogy olyan városokat támogasson, amelyekben kiemelkedő biológiai képzés zajlott az elmúlt években, illetve magas színvonalú a kórházi betegellátás is.

A sokkal több lehetőséget biztosító, kiemelkedő Nobel programcsomagot fogadta el a grémium. Ez többek között laboratóriumi gyakorlatok számának növelését, középiskolás diákok és tanáraik találkozóját Nobel-díjas és világszinten elismert belföldi és külföldi tudósokkal, valamint országos szakmai rendezvények Gyulára hozatalát tartalmazza. Azok a gyulai diákok, akik középiskolásként benne vannak ebben a programban, és felveszik őket egy hazai orvosi egyetemre, akkor nekik lehetőségük lesz megpályázni orvostanhallgatóként a Szent-Györgyi Hallgató Ösztöndíjat, ami havonta 75 ezer forintot biztosít számukra.

 

Nézze meg ezt is:

Szintézis: B. Jász Jolán képeiből nyílt tárlat a Kohán képtárban

  B. Jász Jolán Szintézis című kiállítását Bagyinszki Zoltán fotográfus nyitotta meg, aki a művész-tanárt …