2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Digitális témahét az Erkelben

A tavaszi szünet után kezdetét vette Magyarország legnagyobb digitális pedagógia kezdeményezése, a digitális témahét. A programhoz az Erkel gimnázium is számos programmal csatlakozott, középpontba állítva a diákok digitális kompetencia fejlesztését.

Kedd reggel kezdődött az Erkel gimnáziumban az a programkavalkád, amely az országos digitális témahéthez csatlakozott. A hét folyamán a középiskola valamennyi diákját igyekeznek bevonni a ezekbe fogalmazott Zámori Ida igazgató. Többek között olyan attrakció várja a fiatalokat, mint az iskola saját vr-szemüvegeinek a kipróbálása, de számos más érdekességgel is készültek.

Petrovszki Laurának új terület a mesterséges intelligencia világa. A tizedikes diák elmondta, arra törekszik, hogy megismerkedjen a chatgpt használatával és annak a lehetőségeivel.

Interaktív beszélgetéssel kezdődött Ábrahám Zsolt egyetemi oktató előadása, többek között a chatgpt helyes használatának kérdéseire választ keresve. A mesterséges intelligenciával való kutatások több évtizedes múltra tekintenek vissza, amiben viszont új a chatgpt, hogy ez tette széleskörben elérhetővé a mesterséges intelligencia alkalmazását, fogalmazott Ábrahám Zsolt. Ezért is óriási a felelősség, hogy milyen típusú tudást és eszközt ad a társadalom kezébe ez a lehetőség, és hogy a fiatalok hogyan tanulják meg a használatát.

A chatgpt használatánál a plágium kérdésköre is felmerül, hangsúlyozta Ábrahám Zsolt. Az oktatásban is egyre nagyobb teret hódító alkalmazás használata nem tilos és nem von le az adott anyag értékéből. Éppúgy lehet forrásmegjelöléssel felhasználni, mint bármely más adatbázist. Ábrahám Zsolt elmondta, azzal is tisztában kell lenni, hogy egyfajta lustaságot is magában hordoz a chatgpt használata.

Az erkeles diákok több mint fele használta már jól vagy rosszul a chatgpt-t mindennapi tanulmányaihoz, derült ki a keddi előadáson. A digitális témahét egyik legnagyobb feladata, hogy a fiatalok megismerkedjenek a helyes használattal és az abban rejlő lehetőségekkel.

Nézze meg ezt is:

Elismerték Bánhegyi Róbert Jánost

  A napokban vette át Bánhegyi Róbert János főorovos a Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepi díjkiosztón Szent-Györgyi …