2024. április 29., hétfő
FONTOS

Sokkolja a nézőket az Alzheimerről szóló film

Péntek délután a művelődési házban vetítették Kollár István, Alzheimer című díjnyertes dokumentumfilmjét. A megdöbbentő téma feldolgozásához az alkotó és a hazai Alzheimer kutatás orvosszakértője nyújtott segítséget.

Világviszonylatban, így hazánkban is aggasztó tendencia, hogy az Alzheimer betegséggel küzdők száma hatványozottan emelkedik. Kollár István érdeklődése több évvel ezelőtt fordult az új népbetegségnek számító téma felé, amit egy hatvanperces dokumentumfilmben dolgozott fel, fogalmazott az alkotó a péntek délutáni vetítésen a művelődési központban. A halálos kimenetelű betegség rengeteg áldozatot szed, és a beteg mellett a családtagokat is érinti a napi huszonnégy órás felügyelet miatt. Kollár István elmondta, az eredetileg hat részesre tervezett film elsősorban a betegséggel kapcsolatos fogalmakat igyekszik tisztázni és segít eligazodni az érintetteknek a ma még kaotikus helyzetben.

A dokumentumfilm témája, az abból kirajzolódó jelen és jövőkép általában sokkolja a nézőket, mondta Kollár István. Az alkotó hangsúlyozta, a vetítés után egy kis humorral és kötetlenséggel igyekeznek oldani a teremben érezhető feszültséget.

A hazai Alzheimer klubok elindítója, az orvosképzés motorja Menyhárt Miklós főorvos, aki a dokumentumfilm bemutatásának állomásán a téma feldolgozásában segíti a résztvevőket. A főorvos kiemelte, az Alzheimerrel az a legnagyobb probléma, hogy ez a betegség az összes többihez viszonyítva rendkívül különleges. Rengeteg ismeret kell ahhoz, hogy ebben a betegségben nem mint beteg, hanem mint hozzátartozó részt vegyen bárki.

Egy évtizeddel ezelőtt szinte ismeretlen volt az Alzheimer betegség. A Gyulán is bemutatott dokumentumfilm hiánypótló jellegű. Az orvosszakértő véleménye szerint napjainkban mintegy négyszázezer beteget és ugyanennyi hozzátartozót érint az Alzheimer Magyarországon.

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …