2024. május 2., csütörtök
FONTOS

Az észt nagykövet tartott előadást a Gál Ferenc Egyetem békéscsabai karán

2023-ban a finn, idén pedig az észt nagykövet látogatott a Gál Ferenc Egyetem békéscsabai karára.

Raul Toomas kiemelte, látni szerette volna a várost és az egyetemet. A nagykövet “Észtország/e-ország” címmel tartott előadást, melyben a kultúra volt a fókuszban.

A csütörtöki eseményen az ELTE bölcsészettudományi karának finnugor tanszék vezetője, Bereczki András tartott előadást “Hogyan vált sikeressé Észtország?” címmel. A fiataloknak többek között beszélt arról is, hogy milyen tényezők vezettek ahhoz, hogy az ország sikeres legyen mind gazdasági, mind politikai tekintetben egyaránt.

Bereczki András kiemelte, Észtországban szeretik a magyarokat, és jól ismerik a magyar irodalmat. Emellett a nyelvrokonságból adódó együttműködés, érdeklődés is közös kapocs.

Árpási Zoltán, a gazdasági kar dékánja kiemelte, Észtország kellően innovatív és digitális ország ahhoz, hogy sokat tanuljanak a nap folyamán a középiskolás diákok és az egyetem hallgatói.

A dékán kiemelte, a koronavírus-járványt követően kemény munkával építik vissza Erasmus programjaikat. Ennek köszönhetően folyamatosan nő a több félévet külföldön tanulók száma. Elsőévesek egy csoportja nemrég tért haza Temesvárról, ahol egy egy hetes, intenzív programon vettek részt. A hétvégén pedig Litvániába utaznak egy hasonló eseményre.

 

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …