2024. május 1., szerda
FONTOS

Fókuszban a területfejlesztés

Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A hagyományos rendezvényen a vármegyei területfejlesztések álltak a középpontban.

Hétfőn, a Csabagyöngyében tartotta hagyományos tavaszi rendezvényét, az Információs Napot a Békés Vármegyei Önkormányzat. A rendezvényen számos vármegyei településvezető és területi szakember vett részt. Zalai Mihály vármegyei elnök elmondta, az információs nap szervezése kétlépcsős rendszerű. Elsőként megkérdezik az önkormányzatokat, milyen témákban szeretnének leginkább tájékoztatást kapni, majd ennek jegyében állítják össze a programot a szakminisztériumok felkérésével.
Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta, a vármegyének minden fejlesztési forrásra szüksége van. Az elmúlt időszak eredményeit összefoglalva kiemelte, 2016 és 2023 között több ezer regisztrált álláskeresőnek tudtak munkát biztosítani, e mellett most is zajlik egy úgynevezett paktumprojekt.

Az aktív- és ökoturisztikai fejlesztések hazai tapasztalatairól Petényi Mirkó ügyvezető igazgató beszélt. Békés vármegye jó adottságait kiemelve kitért a Körösök völgye térségi stratégiájára. Ennek jegyében a Körösökön és az Élővíz-csatornán ötven vízi megálló pontot hoznak létre és négyszáz kilométer kerékpáros útvonalat jelölnek ki.

Az idén júniusban egy időben lesznek az európai és az önkormányzati választások, ami egy sajátos helyzetet jelent, hangsúlyozta Dukai Miklós önkormányzati államtitkár. Az öt évvel ezelőtt megválasztott polgármesterek és képviselők megbízatása október 1-jéig tart, míg a júniusban megválasztott új településvezetőké október 1-jétől kezdődik. Az államtitkár az ebből fakadó átmeneti időszak jogi értelmezéséről beszélt.
Az információs nap folytatásában többek között szó esett az INTERREG-programok tapasztalatairól, az energiapiaci folyamatokról és az aszfaltréteg újrahasznosításának új technológiájáról is.

Nézze meg ezt is:

Látványos menettel ünnepelték a munkát Máriafalván

Mazsorettek indították a menetet április harmincadikán, tíz órakor, a máriafalvi elő május elsején, a Wenckheim …