2024. május 5., vasárnap
FONTOS

Jubileumot ünnepel az Erkel kórus

Sikeres évtizedek állnak a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar mögött, amit a napokban hangversennyel és fotókiállítással ünnepelnek.

A 3 Témában Kiss Edit kórustaggal és az énekkart húsz éve vezető karnaggyal, Perlaki Attilával az első sikerekről, az új műfaj felé történő nyitásról és a kórus jövőjéről beszélgettünk.

Gyulán a kóruséneklés hagyományai egészen az 1500-as évekig nyúlnak vissza, mint ahogy a mai gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar elődje, a Gyulai Magán Dalkör is a régmúlthoz, a 19. század második feléhez köthető. Perlaki Attila 2003-ban vette át Rázga József karnagytól a kórus vezetését, már abban az évben nagy kihívások elé állítva az énekkar tagjait. A 3Témában a jubiláló kórusvezető hangsúlyozta, a kezdeti nehézségek ellenére gyors léptekkel tudtak haladni a sikerek felé.

Az Erkel kórus mögött minősítőversenyek, hazai és külföldi kórusfesztiválok, Békés Vármegyéért elismerés és helyi értéktári felvétel is áll, fogalmazott Perlaki Attila. A karnagy kiemelte, 2015 fontos dátum a kórus történetében. Meghallgatva a közönség kérését és igényét, ekkor nyitottak a könnyedebb műfaj felé.

Kiss Edit harminc éve tagja az énekkarnak, számtalan élménnyel gazdagodva az évtizedek alatt. A kórustag kiemelte, az éneklés, azon túl az együttes éneklés olyan értékekhez juttathat bárkit, ami miatt csak ajánlani tudja ezt a tevékenységet.

A húszéves jubileumát a gyulai Erkel Kórus április 26-án, a művelődési központban a Köszönöm a zenét című hangversennyel és a kórus életét bemutató fotókiállítással ünnepli.

Nézze meg ezt is:

A legszebb konyhakerteket keresik

A növényi sokféleség jegyében, a gyulai önkormányzat az idén is keresi a város legszebb konyhakertjét. …