2024. április 30., kedd
FONTOS

Ígéretes búzatermésre számítanak a helyi gazdák

Ígéretes búzatermés várható Békés megyében – mondta a Gyula Tv-nek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Kulcsár László kiemelte, jó állapotban vannak az őszi kalászosok térségünkben, a jelek szerint minőségi búzatermésre van kilátás, azonban a csapadék nagyon hiányzik a földből. Az őszi vetéseknek kedvező volt az időjárás, nagy részben jó, vagy közepes állapotban vannak, kipusztulás minimális mértékben történt. Kulcsár László hangsúlyozta, a korábbi és a későbbi vetések minőségben nagyban különbözni fognak.

A tavalyi vetésű búzák és az őszi árpák tehát jó állapotban vannak, több gazda is jelezte elégedettségét. A későbbi vetésekhez azonban elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű csapadék, ebből április-május hónapban eddig nagyon kevés volt. Békés megyére ugyan nem jellemzőek a gyümölcsültetvények, ahol mégis vannak, ott jelentős tavaszi fagykár következett be. A rügykár szinte minden kultúrát ért, a legnagyobb veszteség a meggynél jegyezhető, akár 80% is lehet.

A szélsőséges időjárás miatt az agrárkamara jelenleg a különböző öntözőrendszerek kiépítését javasolja és szorgalmazza. A napokban is tárgyalás alatt álló öntözőstratégiával kapcsolatban kormányzati támogatásra is számíthatnak a gazdálkodók.

Nézze meg ezt is:

Köszönöm a zenét: filmslágerek szólaltak meg Gyulán

  Számos ismert filmsláger dallamai csendültek fel péntek este, az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A …