2024. április 30., kedd
FONTOS

A gyulai Csónakázó-tónál ismét megjelentek a hideg elől betérő baglyok

Hétfő reggelre leesett a téli időszak első hava, amely nem volt ugyan sok, de megmozgatta az élővilágot. A múlt heti meleg idő nagyon sok daru madarat hozott a környékre, a vadlibák is útra keltek. A jelenlegi lehűléssel viszont megjelentek a baglyok a különböző belvárosi területeken, így Gyulán is. Ezek a madarak olyan területet keresnek, ahol szélvédetten tudják tölteni a nappali időszakot, valamint a táplálék megszerzése sem jelent gondot nekik.

A baglyok a vetési varjak után másodlagosan jelennek meg a szemetek környékén. A kommunális hulladék mellett sok a rágcsáló, a lakott területeken sok az egér, valamint a mezei pocok. Ezen állatok többsége nem alszik téli álmot, így a felszínen járkálnak, melyeknek a távoltartásában, ritkításában segítenek a baglyok.

2020-ban az erdei fülesbagoly volt az “Év madara”. Gyula erdei fülesbagoly állományának száma magas, melynek az az oka, hogy a város egy jól erdősült területtel bír, de ezek a madarak akár a tízemeletes épületek balkonládáiba is beköltözhetnek. A baglyok az előző évek tendenciát nézve december elején költöznek be a városba. Távozásuk a költési időszak előttre, vagyis nagyjából februárra tehető.

 

Nézze meg ezt is:

Közel hétszázan sportoltak a sérült gyermekekért

A videóban megnézhető, hogyan rajtolt el a tizenötödik Fuss a sérült gyermekekért! rendezvény hét és …