2024. április 30., kedd
FONTOS

Kistelekről a halhatatlanságba

ta%c2%a6upai-antal_jo%c2%a6uzsef-a_opt

Harminc éve hunyt el Kistelek szülötte, a huszadik századi magyar szobrászat jeles egyénisége, Tápai Antal (1902–1986).

Az évfordulóról a szegedi Bálint Sándor Művelődési Ház emlékezett meg méltó kiállítással, ahol a művész közintézményekben föllelhető, nagyléptékű munkái mellett magántulajdonban lévő plasztikák is helyet kaptak. Tápai Antal esetében bajosan választható ketté a köztéri céllal készült művek, illetve a kamaraalkotások világa.

E Móra Ferenc által fölfedezett parasztzseni, aki egyforma rutinosan bánt kővel, fával és bronzzal, valamennyi munkájában drámai tömörséggel fogalmaz, a plasztikus anyag lényegre törő egyértelműségével ragad meg személyes portrészereplőket vagy jelképi erejű emberalakokat, akiknek feszültségteljes megformálása Rodin sűrített belső mozgásenergiáit idézi. Monumentális hajlamai pedig Michelangelót, akinek emlékére a mester lenyűgözően dinamikus portrét alkotott.

Bár Hálóvetője lassan egy évszázada várja, hogy köztérre kerüljön, az újszegedi templomban álló Árpád-házi Szent Erzsébet-szobrának méltóságteljes ünnepélyessége, a Füvészkert lánykaszobrának lenge nyúlánksága, a szegedi Kultúrpalota előtti Tömörkény- és Móra-alakmásainak formai tisztasága sokunk lelkét üdíti a mindennapokban.

Egy ilyen formátumú művésszel a világ más táján állandó kiállítóházban büszkélkedne az őt szárnyra bocsátó közösség.

Nézze meg ezt is:

Testületi ülés: jó évet zártak az önkormányzati cégek

    A Dobos István utca egyirányú szakaszát szeretné a kerékpárosok számára kétirányúvá változtatni Vigné …