2024. április 30., kedd
FONTOS

Pályázati forrásból korszerűsítené a versenyuszodát a Gyulai Várfürdő

Csütörtökön tartotta februári, soros ülését a gyulai képviselő-testület.

Az interpellációk órájában szóba került a Gyulai Várfürdő sportuszodájának helyzete, az 1972-ben létesült épület utoljára még 2004-ben volt felújítva. 2020-ra újabb fejlesztések váltak szükségessé, válaszolt Kun Miklós igazgató Galbács Mihály önkormányzati képviselő kérdésére. A versenyuszoda korszerűsítése egy 228 millió forint értékű TOP-os pályázat keretében valósulna meg.

A csütörtöki ülés beszámolói alatt elsőként Dézsi János, a Mogyoróssy János könyvtár igazgatója adott rövid tájékoztatót a könyvtár 2019-es évéről. Az intézmény beszámolóját egyhangúan fogadta el a grémium. Az idei évben több, a város különböző területein található fiókkönyvtárban is korszerűsítést hajtanak végre. Az egyik legnagyobb változás az lehet, hogy hamarosan bankkártyával is lehet majd fizetni a főépületben.

Az Egészségügyi Alapellátási Intézménynél több területen is jelentős bérfejlesztés valósult meg 2019-ben állami kiegészítő finanszírozásból, ugyanakkor a védőnők fizetését tekintve még mindig adódnak jelentős hiányosságok. – számolt be róla Ködmön Zsolt, az alapellátási intézmény vezetője. A városban jó ideig iskolai fogászat is működött, az elmúlt időben azonban ezen a területen hiány keletkezett. 2020 év elejétől ez a probléma megoldódott.

A február 27-i ülésen a képviselő-testület többletforrást szavazott meg a “Zöld város kialakítása Gyulán” című pályázathoz. A TOP-os projekt keretében az Erkel tér és a Petőfi tér, a korábbi városrehabilitációs programból kimaradt területek fognak megújulni. A város további 29 millió forintot szavazott meg, így összesen több, mint 108 millió forintból végzik el a beruházást.

Egy törvénymódosításnak megfelelően arról kellett dönteniük a képviselőknek, hogy a Gyulai Várszínház kérelmet nyújtson be Magyarország Kormányához a színház állami és önkormányzati közös működtetése érdekében. A grémium hosszas tanácskozást követően jutott egyezségre, és szavazta meg az előterjesztést.

Döntés született a Honvéd lakótelepi, illetve a tűzoltósággal szembeni parkolóhelyekkel kapcsolatban is. Az előterjesztés lakossági kérést követően született meg, a döntés értelmében pedig a Vértanúk útján, a tűzoltósággal szemben épült új parkolók fizetőssé válnak. Emellett egy másik városrészen is fizetőssé válik a parkolás, a Honvéd lakótelep belső részénél, viszont itt csak a piaci napokon.

A Gyula-Békéscsaba térségi turisztikai desztináció menedzsment szervezet létrehozása érdekében együttműködési szándékról döntöttek a képviselők. A közös turizmusfejlesztés érdekében az elmúlt hónapokban intenzív egyeztetések zajlottak, melyek folytatódhatnak a jövőben is. Az együttműködés azt is jelenti, hogy a két város akár közös pályázatokat is benyújthat a későbbiekben.

Nézze meg ezt is:

Bokrétaünnep a Magvetőben

    Hétfőn a Magvető református iskola épülő tornaterménél rendeztek bokrétaünnepet abból az alkalomból, hogy …