2018. október 24., szerda
FONTOS

Nyolc szakaszon van belvízvédelmi készültség Békés megyében

Tíz belvízvédelmi szakaszból nyolcon kellett elrendelni készültséget Békés megyében a vasárnap és hétfőn hirtelen lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt – közölte az MTI megkeresésére a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) szerdán.
A közleményben azt írták: hat szakaszon elsőfokú, két szakaszon (a Kettős-Körös jobb partján és a Hosszú-foki szakaszon) másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Hétfőn Mezőgyánban 92, Méhkeréken 57,7 milliméternyi, kedden Békésnél 34,6 milliméternyi csapadék esett. Az előző húsz év júniusának csapadékátlaga 63 milliméter, amiből látható, hogy egy nap alatt Mezőgyán térségében másfél havi csapadék esett le – jegyezték meg.
A határ menti nagy mennyiségű eső és jég a csapadékvíz-elvezető rendszerek túlterhelését okozta. A csatornákban lévő növényzet helyenként akadályozta a vízlevezetést, annak eltávolítása munkagépek segítségével megtörtént. A lokálisan lehullott nagy mennyiségű eső a már korábbi csapadék által telített talajon felszíni elöntéseket okozott, amelyek a szivattyútelepi üzemelések hatására várhatóan néhány napon belül elszivárognak. A Kövizig területén az elmúlt 24 órában 23 szivattyútelep üzemelt. A sorozatos csapadék hatására a Körösök hegyvidéki területeiről több kisebb árhullám indult el, amelyek a magyar folyószakaszokon futnak egymásra, és várhatóan első fokot megközelítő tetőző vízszinteket eredményeznek a Fekete- és a Kettős-Körösön – áll közleményben.

Nézze meg ezt is:

Szeged-Grosics Akadémia – Dunaújváros 1-0

Önbizalomnövelő, nagy különbségű győzelmekkel várta a forduló rangadóját a második helyen álló Szeged-Grosics Akadémia. A …