2024. április 26., péntek
FONTOS

Papszentelés a székes- egyházban

Szent Erzsébet napján Kiss-Rigó László püspök áldozó­pappá szentelte a Szegedi Székesegyházban Nagy Tibor diakónust.

Az evangélium felolvasása után a szeminárium rektora kérte a püspököt, hogy a keresztény nép és az elöljárók véleménye alapján szentelje föl áldozópappá Nagy Tibort. A püspöki homíliát követően a jelölt a püspök kérdéseire válaszolva kifejezte készségét a szent renddel járó kötelezettségek végzésére.

A jelölt a püspök elé térdelve engedelmességet fogadott főpásztorának és utódainak. A mindenszentek litániája éneklése alatt a jelölt arcra borult, ezzel fejezve ki teljes odaadottságát az Istennek. Ezt követően a püspök az eléje térdelő jelölt fejére tette a kezét, amit a papok kézföltétele követett. A papságtól körülvett püspök elimádkozta a felszentelő imát.

A miseruha fölvételét követően a püspök krizmával kente meg a frissen fölszentelt pap tenyerét, hogy megszentelje a keresztény népet és áldozatot mutasson be Istennek. A hívek által hozott kenyeret a paténán és a kelyhet a borral, amit a püspök a felszentelt kezébe adott, közben mondta: „Vedd a szent nép áldozati adományát, amelyet Istennek kell bemutatnunk. Ismerd fel, és kövesd is, amit teszel; alakítsd életedet az Úr keresztjének titka szerint.” A püspököt követően a többi pap is békecsókot adott a felszenteltnek, majd a szentmise a felajánlással folytatódott.

A szentelést követő napon Perbálon (Szlovákia) mutatta be első szentmiséjét Nagy Tibor újmisés. Ezen a szeminárium prefektusa és spirituálisa vezetésével a kispapok egy kis csoportja is részt vett. Tibor atya a hódmezővásárhelyi Szentháromság Plébániára került káplánnak.

Nézze meg ezt is:

Vásári forgatagra készülnek a várban

  Történelmi hagyományokra épít az a program, amelyet szombaton, Szent György-napja alkalmából szerveznek a gyulai …