2024. április 26., péntek
FONTOS

Embertől emberig

Ezzel a jelmondattal foglalható össze a karitász munkája, mely kettős jubileumot ünnepel idén: magyarországi megalakulásának nyolcvanötödik és újjászervezésének huszonötödik évfordulóját. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász az utóbbi években megújult, bővítette tevékenységi körét. Azt, hogy jó úton haladnak jelzi, hogy egyre több településen alakulnak csoportjaik.

– Amikor az egyházban gyűjtőfogalomként használva karitatív tevékenységről, karitászról beszélünk, akkor nem 25 és 85, hanem 2000 évre tekinthetünk vissza. A közösség alapítója maga is elválaszthatatlanná tette az emberek és Isten szeretetét. Azt a tevékenységet, amit az evangéliumban Jézus – senki által nem utánozható módon – megfogalmazott, kötelezővé tett számunkra úgy, hogy maga is példát mutatott. Az irgalmasság testi-lelki cselekedeteinek gyakorlása ma is épp olyan érvényes, mint 2000 éve – hangsúlyozta Kiss-Rigó László püspök a Dóm Látogatóközpontjában rendezett jubileumi ünnepségen. Arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is az egyéni szolgálat, az önkéntes segítségnyújtás, a keresztény emberi hozzáállás az igazi kulcsa a szervezet jó működésének.

– A jubileum kapcsán sem magukat ünnepeltetni gyűltek össze a karitász munkáját segítők, hanem hogy hálát mondjanak Istennek mindazért, amit véghez tudtak vinni az elmúlt negyed században, és azért imádkoznak, hogy hatékony segítőtársai lehessenek a jövőben is. – mondta a püspök.

– Érdemes tudni a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász 25 évvel ezelőtti újjáalakulásáról, hogy történelmi körülmények is meghatározták, ugyanis a fegyveres összecsapások elől Romániából menekülő magyaroknak nyújtottak segítséget, hontalanságukban otthont teremtve számukra – emlékezett vissza Gyulay Endre nyugalmazott püspök a jubileumi ünnepségen.

Csak 2016-ban hatvanötezer embernek segített a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, miközben jelentős megújuláson ment keresztül.

– Ancsa-Molnár Hajnalka, Petrovics Valéria és Szeles István – három ember, akiknek az odaadó munkája nélkül nem bővülhetett volna a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász által felvállalt tevékenységi kör az elmúlt években – emelte ki Kothencz János, az egyházmegyei karitász igazgatója. Ma már három megyében mintegy 40 plébániai egyházközösség működtet karitász csoportot, és csak az elmúlt egy év alatt 10 egyházközségben szerveződött új karitász csoport, legutóbb Hódmezővásárhelyen.

– Gyermekeknek játszóházi programstruktúrát alakítottunk ki, napközbeni foglalkoztatót indítottunk az utcán csellengő gyerekek felkarolására. Játszó­házunkban korrepetitor tanoda működik, készségfejlesztő és kézműves foglalkozásokat tartunk, továbbá konduktív gyógypedagógiai fejlesztés várja a kimondottan ezeket a csellengő fiatalokat – említett példákat az igazgató az új tevékenységeik közül. Egy civil szervezettel karöltve elkezdtek foglalkozni a szenvedélybetegekkel is, nagy hangsúlyt fektetve a megelőzésre. A hajléktalanokat igyekeznek teajárattal, a hajléktalanszállók támogatásával és adományokkal segíteni, míg a nehéz helyzetbe kerülők albérleti támogatást kaphatnak, vagy adott esetben hozzájárulnak a közüzemi számlák kifizetéséhez.

Nézze meg ezt is:

Jubileumot ünnepel az Erkel kórus

Sikeres évtizedek állnak a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar mögött, amit a napokban hangversennyel és …